Hareide i Pride-paraden: – Angår oss alle sammen

Rekordmange var med i Oslo Prides parade lørdag. KrF-leder Knut Arild Hareide ble utskjelt av sine egne for å delta. – Når en minoritet opplever hatkriminalitet, vold og trusler, så angår det oss alle, sier han.

104 paradeinnslag deltok iOslo Prides parade. Aldri før har så mange vist sin støtte.

Knut Arild Hareide er den førsteKrF-lederen noensinne til å delta i Pride-paraden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er flott å være her, og jeg har fått en varm mottakelse. Det setter jeg veldig pris på, sier han til NTB.

Preget av Orlando

Hareide innrømmer at det var hendelsen iOrlando, der 49 mennesker ble drept og over 50 andre såret i et angrep på homseklubbenPulse 12. juni, som fikk han til å delta.

– Jeg var i Orlando med min familie i min pappapermisjon i april-mai, og noen uker etter at vi kommer hjem så blir mennesker drept, kun fordi de er lesbiske og homofile. Jeg trodde ikke det var nødvendig i 2016, men det er det, å stå opp for at alle har samme menneskeverd og stå opp mot at homofile og lesbiske skal oppleve hatkriminalitet og diskriminering, sier Hareide.

LES:Hareide på Pride

Drapstrusler

KrF-lederen gikk sammen med kona Lisa og den muslimske, lesbiske samfunnsdebattantenAmal Aden. Aden fikk før paraden drapstrusler, men valgte likevel å gå etter å ha rådført seg med politiet.

– Også skulle jeg gå med Knut Arild, sier hun smilende.

Hareide, som ble utskjelt av mange av sine egne for å delta i paraden, kommenterer raskt at det han betaler for å gå i paraden er så liten sammenlignet hva Aden og andre opplever.

– Den type hatkriminalitet, vold og trusler skal ingen oppleve. Og når én minoritet opplever det, så angår det oss alle sammen, sier Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Haugland sier ja til at homofile kan adoptere

Rekordparade

Med 104 paradeinnslag er rekorden fra 2014, daOslo var vertskap forEuropride, slått.

– Vi gleder oss til tidenes folkefest og en sterk politisk markering. Engasjementet for hele Oslo Pride og spesielt paraden er rekordhøy. For Orlando og i solidaritet med alle som ikke har mulighet til det verden rundt, heiser vi regnbueflagget så høyt vi kan, sier Lars Arnesen, styreleder i Oslo Pride.

I 2015 var det om lag 25.000 deltakere i paraden, og hundretusener av mennesker heiet den fram i Oslos gater.

– Alle er velkommen. Skeive, venner av skeive, familie og alle andre. Bli med og vis din pride. Bli med og vis solidaritet, sier Arnesen.

Han gikk fremst i paraden med blant andre likestilling- og diskrimineringsministerSolveig Horne (Frp), Oslos ordførerMarianne Borgen (SV), varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap), byråd for mangfoldGeir Lippestad (Ap) og styreleder Nora Mehsen iSkeiv verden.