Al-Qaida og IS kan samarbeide lokalt i Europa, selv om terrornettverket offisielt har tatt avstand fra opprørsgruppen som har erobret store områder i Irak og Syria det siste året. Bildet viser en bevæpnet politimann. I anledning Benjamin Netanyahus Paris-besøk holder han vakt foran kosher-butikken som ble utsatt for en gisselaksjon tidligere denne måneden. Foto: Reuters / NTB scanpix

Frykter at IS og al-Qaida samarbeider

Det kan ikke utelukkes at Den islamske staten og al-Qaida samarbeider, selv om de to gruppene offisielt tar avstand fra hverandre, mener førsteamanuensis Stig Jarle Hansen.

De to brødrene som sto bak terrorangrepet mot tidsskriftet Charlie Hebdo i Paris hevdet å tilhøre al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), mens mannen som dagen etter drepte fire mennesker i en jødisk butikk hevdet å tilhøre IS.

Begge deler kan være korrekt og det utelukker ikke nødvendigvis at terroraksjonene var koordinert, sier Hansen, som lenge har fulgt de militante islamistmiljøene i regionen tett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klart budskap

– De fleste indisier tyder på at det var AQAP som sto bak terroraksjonen mot Charlie Hebdo, sier Hansen, som viser til kunngjøringen fra Nasser bin Ali al-Ansi.

– Ansi er en av topplederne og budskapet i hans video er klarere enn det pleier å være. AQAP har heller aldri tatt på seg ansvaret for aksjoner de ikke har stått bak, sier han til NTB.

Amedy Coulibaly, som drepte fire mennesker i gisselaksjonen dagen etter Kouachi-brødrenes angrep, hevdet i en video å tilhøre Den islamske staten (IS).

Al-Qaida vendte i fjor ryggen til IS med henvisning til gruppens brutale framferd mot sivilbefolkningen i Irak og Syria.

Forsoning

Nasser bin Ali al-Ansi omtaler Coulibaly som «en bror» i videoen der AQAP tar ansvaret for angrepet mot Charlie Hebdo, men uten dermed å ta ansvaret for hans aksjon.

– Ansi gikk i begynnelsen av 2014 ut i mediene og oppfordret til forsoning mellom al-Qaida og IS og man kan derfor se for seg et scenario der det har vært en eller annen form for lokalt samarbeid i Paris, tror Hansen.

– AQAP har trolig en undergruppe som står IS nær, og det kan også godt hende at skillelinjene mellom de to organisasjonene ikke er så klare for europeiske sympatisører, sier han.

Skrekkscenario

For europeiske sikkerhetstjenester er et samarbeid mellom IS og al-Qaida et skrekkscenario. Over 3.000 europeiske jihadister har funnet veien til Syria de siste årene, og minst 500 av dem har siden returnert til europeiske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange av jihadistene har kjempet for IS, mens noen også har vært å finne i rekkene til al-Qaidas forlengede arm i Syria, opprørsgruppen Nusrafronten.

Mens IS til nå har vært mest opptatt av å erobre territorium i Irak og Syria, har al-Qaida helt andre mål.

Terrornettverket har gjentatte ganger demonstrert sin evne til å organisere og koordinere terroraksjoner, og frykten er at de nå har fått nok av rekrutter blant de tidligere Syria-krigerne i Europa.

Sovende terrorceller

CNN siterte før helga en anonym vestlig etterretningskilde som hevdet at nærmere 20 sovende terrorceller er klare til å aksjonere i europeiske land.

Opplysningene er ikke bekreftet, men Hansen utelukker ikke at AQAP kan være involvert.

– De har også vært veldig innovative når det gjelder metodene de har brukt under internasjonale angrep, sier han. (©NTB)

Les også
Etterretningsrapport: Pegida kan være terrormål
Les også
Religion rundt forhandlingsbordet
Les også
Etterretningskilde advarer mot sovende celler i Europa
Les også
Charlie Hebdo begraver sine døde
Les også
Terroren som ikke slipper taket