TILTALT: Frisør Merete Hodne m
...
TILTALT: Frisør Merete Hodne møtte i går formiddag i Jæren tingrett, tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab. Hodne sitter her sammen med sin advokat Linda Ellefsen Eide. Foto: Carina Johansen, NTB SCANPIX
Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang
Del
Frisør Merete Hodne fra Bryne er dømt til å betale en bot på 10.000 kroner for å ha nektet en kvinne med hijab adgang til salongen sin. Dommen blir anket.

Merete Hodne må også dekke sakskostnader på 5.000 kroner.

– Min klient er ikke overrasket over rettens beslutning. Nå skal vi se nærmere på avgjørelsen de nærmeste dager. Hodne uttrykker dog at hun ikke kommer til å akseptere rettens resultat, og at hun ønsker å anke den, sier forsvarer Linda Ellefsen Eide til NTB.

Retten til å bære korset - og hijaben

Nektet å betale

Dommen falt i Jæren tingrett mandag morgen. Saken kom opp for retten etter at Hodne nektet å vedta et forelegg på 8.000 kroner.

Retten legger i dommen vekt på kommentarer som Hodne har skrevet på Facebook, blant annet formuleringer som «Islam er mye verre enn nazisme». Hun kommenterte også den aktuelle hendelsen med «ønsker ikke ondskapen inn dørene der jeg kan bestemme».

– Retten er etter dette ikke i tvil om at tiltalte handlet forsettlig, nemlig at hun med viten og vilje diskriminerte Malika Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi Bayan var muslim, skriver tingrettsdommer Ingrid Håvarstein Eldøy.

Sterke meninger

Frisøren sendte hijabkledde Malika Bayan på dør, men nekter for at det var diskriminering. Rettssaken mot Hodne torsdag ble preget av sterke meninger om islam.

Hodne var tiltalt for diskriminering på grunn av religion, etter at hun nektet Bayan service og tjenester fordi Bayan hadde på seg hijab. Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet. Hun sa hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen hennes med hijab på.

– For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab. De kom inn, en spurte om hva det kostet å stripe håret, og jeg sa at jeg tar ikke imot sånne som dere, at de fikk gå til en annen frisør, så gikk de ut igjen, sa Merete Hodne.

– Det er vondt

Bayans versjon er noe annerledes. Hun gikk inn døra i Hodnes salong, men kom ikke så langt.

– Idet jeg skal til å snakke, snur frisøren seg og kommer mot meg. Hun sier jeg må komme meg ut og gå en annen plass. Jeg sier jeg bare skulle spørre hva det kostet å farge håret. Hun sier hun ikke vil ta på sånne som meg, fortalte Bayan.

Hun fortalte at hun ble satt ut og sjokkert.

– Jeg har opplevd rasisme og diskriminering før, små blikk og slikt, men aldri så tydelig og klart sagt. Det gjorde vondt på mange måter, jeg følte meg liten, dum, ikke inkludert. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor et skjerf på hodet gjorde dette.

Konverterte

Hodne innrømmet i retten at om hun kunne gjøre om på det, ville hun prøvd å opptre annerledes: Beholdt roen, vært høflig, spurt om det gjorde noe for Bayan å farge håret foran menn i salongen og så behandlet henne om alt virket greit.

Bayan konverterte i 2011 og begynte å gå med hijab i 2014. Hun sier hun ikke tar den av foran menn, men hun ville heller ikke reagert om det kom menn inn hos frisøren mens hun satt der.

Aktor ba om bot på 9.600 kroner, subsidiært 19 dagers fengsel, mens forsvarer ba om frifinnelse.

Les Dagens lederartikkel: