John Christian Elden er forsvarer for Arfan Bhatti. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forsker: Politiet vil holde Bhatti unna miljøet

Det er aktverdig at politiet ønsker å holde Arfan Bhatti isolert fra miljøet rundt Profetens Umma, men man kan ikke tøye loven, mener islamforsker Lars Gule.

– Det politiet har å fare med i denne sammenhengen her, er uhyre tynt, sier Gule til NTB.

Han satt på tilhørerbenken da Bhatti ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det er opplagt politiet har andre grunner til å ville holde den kjente islamisten i varetekt enn unndragelsesfare i en familievoldssak.

Familievold

Politiet ønsker å varetektsfengsle islamisten fra Oslo i fire uker, etter at han onsdag kom tilbake til Norge fra Pakistan. Der har han oppholdt seg i to år, mesteparten av tiden i fengsel.

Bakgrunnen for politiets begjæring er at Bhatti i 2012 ble siktet for vold mot familien sin, og politiet hevder det er grunn til å tro at han ville unndra seg straffeforfølgelse.

Men Bhattis advokat John Christian Elden avviser dette og fikk rettens medhold torsdag. Politiet ba umiddelbart om tid til vurdere en anke og fikk retten med på å la Bhatti bli bak lås og slå inntil saken er avgjort. Politiet har frist til klokka 12 i morgen til å levere en anke.

Andre motiver

Elden antydet flere ganger torsdag at politiet har andre motiver enn den de framførte i retten for å ville holde Bhatti fengslet.

– Hva kan det være?

– Det må politiet svare for selv.

Politiadvokat Trine Dyngeland framholder imidlertid overfor NTB at de mener Bhatti vil forlate landet, noe som vil gjøre det vanskelig å fullføre straffesaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kjenner ikke til hva andre organer eller etater måtte ha av tanker rundt dette, svarer hun på spørsmål om det kan være andre grunner til å holde Bhatti bak lås og slå.

Hun opplyser at Bhatti er siktet for flere andre forhold i tillegg til vold i nære relasjoner. Det dreier seg om legemsbeskadigelse, brudd på besøksforbud og vold mot politiet.

– En nøkkelperson

Gule påpeker at Bhatti har vært en nøkkelperson i utviklingen av miljøet rundt den ytterliggående islamistgruppen Profetens Umma. Flere av Bhattis tilhengere møtte opp i retten torsdag, deriblant Ubaydullah Hussain, talsmann for Profetens Umma.

– Det sier seg selv at jeg og min bror står hverandre veldig nær. Som muslim er det min plikt å støtte ham, sa Hussain.

Ifølge Gule er dette islamistmiljøet nå fragmentert, blant annet fordi flere av dem som har vært tilknyttet det, har reist til Syria og Irak, mens andre er under etterforskning.

– Hvis Bhatti ønsker å være aktiv i dette miljøet, kan han komme til å virke samlende. Det er ingen heldig utvikling, for da kan vi få styrket den islamistiske ekstremismen i Norge, sier forskeren.

Les også
Arfan Bhatti pågrepet på Gardermoen
Les også
Bhatti fremstilles for fengsling
Les også
Kristne er annenrangs borgere i Pakistan
Les også
Blasfemi og krenkelser
Les også
Frykten for de fremmede