Byrådslederkandidat Raymond Johansen ankommer Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Forhåndsstemmer tyder på skifte i Oslo

Det borgerlige flertallet i Oslo ligger an til å ryke, viser opptellingen av 107.500 forhåndsstemmer. Miljøpartiet De Grønne gjør et godt valg og kan komme på vippen.

Hvis dette sammenfaller med den endelige opptellingen, kan det bety at det blir regimeskifte i hovedstaden, og at ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland må gå av. Etter 18 år ved makten må Høyre i så fall gå i opposisjon i bystyret.

Oslovalgets store vinner synes å være Miljøpartiet De Grønne, som kan komme på vippen i bystyret. Det betyr at partiet vil kunne bestemme om det er den røde eller blå blokken i bystyret som får den politiske makten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partiet har ennå ikke formelt tonet flagg og viser til at det skal forhandles om samarbeid når valgresultatet er endelig klart. De fleste politiske kommentatorer, og sågar Høyre selv, synes å erkjenne at MDG vil inngå et strategisk samarbeid med de rødgrønne i bystyret og at Ap-kandidat Raymond Johansen blir ny byrådsleder.

Da valglokalene stengte kl. 21, forelå det fortsatt ingen prognose fra Kommunaldepartementet, som kunne gi en indikasjon på hvorvidt forhåndsstemmene er representative for sluttresultatet.

Les også
Oslos nye ordfører?MDG
Les også
Kraftig borgerlig fall, ifølge forhåndsstemmene
Les også
KrF: Usikker på hva flyktningsaken har betydd for oppslutningen
Les også
Tror på 20 representanter for De Kristne