En frivillig deler ut varm mat
...
En frivillig deler ut varm mat til flyktningbarn ved Roszke i Ungarn fredag. Samtidig med at politikerne krangler om asylpolitikken har det oppstått en sterk vilje til å hjelpe, både i Norge og mange andre land. Foto Laszlo Balogh / Reuters / NTB scanpix
Flyktninghjelpen overveldet over giverglede
Del
Flyktninghjelpen har fått over 10 millioner kroner fra enkeltpersoner på bare fire uker.

– Jeg har aldri sett et sånt mangfold i giverglede og innsamlingslyst, sier Jan Egeland.

LES: Egeland ber om tre milliarder til Syria-flyktninger

Organisasjonens generalsekretær påpeker at han, som har vært i bransjen i en mannsalder, ikke har opplevd lignende.

Egeland forteller om en advokat som har samlet inn 2 millioner kroner fra sitt eget nettverk. En fastlege i Tromsø har bedt sine fastlegekolleger bidra og har fått inn 1,3 millioner kroner. Mange yrkesgrupper gir et dagsverk til Flyktninghjelpen, og ofte stiller bedriftene opp i tillegg, forteller han.

Bildene av flyktningene fra Middelhavet og fra Europa har sunket inn, mener Egeland. Og ikke bare i Norge. Også i andre land i Europa er viljen til å hjelpe mye sterkere enn før.

Hjelp i Syria

Egeland forteller at pengene de får inn vil gå til arbeid blant fordrevne inne i Syria, så vel som flyktninger i nabolandene, men også til Hellas og Balkan, dit titusenvis av flyktninger har reist.

– Syria har vært en del av mitt liv i fire år. Det har vært ekstremt frustrerende å ikke nå fram med hvor stort behovet er og at det nytter å hjelpe. Denne sommeren snudde det!

Flyktninghjelpen har opprettet en side der folk kan starte sine egne innsamlingsaksjoner på sosiale medier, og det er åpenbart en innsamlingsform som slår an. Innsamlingsaksjonene knyttes også til konkrete arrangementer.

I helgen skal 150 musikere og artister delta på en støttekonsert i Vår Frue Kirke i Trondheim. Interessen er så stor at arrangørene vil sette opp storskjerm utenfor kirken. Målet er å samle inn 100.000 kroner til Flyktninghjelpen.

Markeringer, epler og yoga

Nordmenn som vil vise solidaritet med flyktninger og strekke ut en hjelpende hånd, har også mange andre muligheter til å gjøre nettopp det i løpet av helgen. Lørdag er det den europeiske flyktningdagen, og det holdes markeringer både i Oslo, Bergen og Tromsø.

Norges Fredsråd, som arrangerer markeringen utenfor Stortinget, krever at Norge skal ta imot enda flere kvoteflyktninger enn det de folkevalgte ble enige om før sommeren.

4.000 personer har på Facebook markert at de har tenkt seg til Eidsvolls plass i Oslo lørdag, og søndag holdes en solidaritetsaksjon for mennesker på flukt på Universitetsplassen.

Ole Paus vil holde appell, og flere humanitære organisasjoner stiller seg bak, blant andre Norsk Folkehjelp.

Flere mindre aksjoner er også planlagt rundt omkring i landet i helgen, og mangfoldet er stort; du kan delta på blant annet epledugnad, kakesalg og yoga, alt til inntekt for ulike organisasjoners og gruppers arbeid med flyktninger og asylsøkere. Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo inviterer til syrisk familiemiddag og samler inn kjøkkenredskaper til flyktningfamilier søndag.