Jonas Gahr Støre (Ap) kritiser
...
Jonas Gahr Støre (Ap) kritiserer regjeringens håndtering av flyktningstrømmen. Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix.
Flyktninger og arbeidsløshet dominerte i Stortinget
Del
Regjeringen har kommet altfor seint på banen med å håndtere både den voksende arbeidsløsheten og strømmen av flyktninger, mener opposisjonen.

– Arbeidsløsheten er nå den høyeste på 20 år. Det gir grunn til uro, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han åpnet trontaledebatten i Stortinget mandag.

– Mange av tiltakene som regjeringen legger opp til, som store skattelettelser og kutt i formuesskatten, er feil. Regjeringen har lukket ørene for faglige råd, hevder Støre.

Selv foreslår Arbeiderpartiet nå å forlenge permitteringstiden fra 30 til 52 uker.

– Vi må handle målrettet for å ta vare på dem som står uten jobb, sier Støre.

Spesielt urovekkende er den økende arbeidsløsheten blant ungdom, mener Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide.

Regjeringens ene støtteparti vil ha flere tiltaksplasser og en kraftig økning i antallet lærlingplasser, varslet han.

Erna Solberg frykter et grenseløst Europa  

Flyktninger

Støre rettet også skyts mot regjeringen for å ha gjort for lite for å takle tilstrømmingen av flyktninger, og fra talerstolen krevde han et klart svar fra finansminister Siv Jensen (Frp).

– Står finansministeren fortsatt ved oppfordringen til kommunene om å si nei til å bosette flyktninger, ville Ap-lederen vite.

Fremskrittspartiet har foreløpig ingen planer om å endre retorikken, sier parlamentarisk leder Harald T. Nesvik.

– Hver kommune må ta sine egne valg når det gjelder flyktninger. Det er der de skal bo, sier han.

Både Støre og flere andre partiledere forventer en klar satsing på bosetting i kommunene når statsbudsjettet for neste år legges fram onsdag.

– Vi må tenke nytt. Det er et mye større antall som nå skal bosettes, sier Ap-lederen.

Ifølge Høyres parlamentariske leder Trond Helleland har kommunene sagt ja til å bosette over 11.000 flyktninger i år, etter at regjeringen sendte en bønn til alle landets ordførere i slutten av september. I fjor ble drøyt 7.000 flyktninger bosatt.

Ber kirker
 gi dem 
evangeliet  

Milliard

Nesvik peker på at det er en stor humanitær krise både innenfor og utenfor Europas grenser. Men det er langt fra bare syrere som nå er på vei gjennom Europa på jakt etter trygghet, understreker han.

– Dette skaper store problemer, ikke minst når det gjelder hvem som er hvor, og hvor de er på vei, særlig etter at Europas yttergrenser er brutt sammen, sier Nesvik.

De siste anslagene tyder på at det vil komme 20.000 flyktninger til Norge.

– Dette vil skape betydelige problemer. Flyktningene skal ha mat, drikke, husly og helsetjenester. Dette bidrar også til å drive flere på flukt fra flyktningleirene i nærområdene, mener Nesvik.

Be en flyktning på kaffe

trontaledebatt-støre,innenriks,nyheter,arbeidsliv,arbeidsmarked,norge,Riksnyheter,stortinget,flyktninger,migranter,asylsøkere,arbeidsledighet,ap,trontale-debatt,jonas gahr støre,knut arild hareide,krf,siv jensen,frp,trond helleland,høyre,kommuner,europa,harald t. nesvik