Tilhengere av likekjønnede ekteskap feirer lørdag ved Dublin Castle etter at den foreløpige stemmeopptellingen peker mot et overveldende flertall for ja-siden etter fredagens folkeavstemning. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / NTB scanpix

Flertall for homoekteskap i Irland

Et stort flertall stemte for å legalisere likekjønnede ekteskap i Irland. 62,3 prosent har stemt ja, viser endelige resultater fra 40 av 43 valgkretser.

Hele 3,2 millioner irer deltok i folkeavstemningen fredag, og bare i én valgkrets stemte flertallet imot ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

På landsbasis hadde nei-siden bare 37,7 prosent av stemmene da resultatene fra tre valgkretser gjensto.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er jublende glade, rørt og lettet, og har en sterk følelse av at det irske folk har vist anstendighet og respekt for sine medmennesker, sier Davin Roche fra homonettverket Glen til nyhetsbyrået TT fra Dublin.

Ved historiske Dublin Castle i den irske hovedstaden er Roche og familien samlet sammen med flere hundre andre irer for å overvære opptellingen lørdag ettermiddag.

– Det har tydeligvis blitt en veldig imponerende seier for ja-siden, sier David Quinn fra den katolske tankesmia Iona Institute til RTE.

Likestillingsminister Aodhan O'Riordain var til stede ved et stemmetellingssenter i Dublin lørdag formiddag. Han er blant flere ministre som nå føler seg sikre på seier for ja-siden.

– Jeg har sett stemmeurner som åpnes i områder som ikke anses for å være liberale, der folk gir et rungende ja, sier O'Riordain.

Opptellingen i de 43 valgdistriktene startet klokken 9 lørdag morgen. Irland blir det første landet i verden som legaliserer homofilt ekteskap etter en folkeavstemning.

Resultatet utgjør dessuten en historisk omveltning i et land hvor homoseksualitet var forbudt ved lov helt fram til 1993.

– Nå avslutter vi den vanskelige epoken som homoseksuelle har vært gjennom her i landet og tar fatt på en tid med kjærlighet og toleranse, sier Roche.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er et stort steg framover i moderniseringen av Irland, sier David Farrell, professor i statsvitenskap ved University College Dublin..

Abortforbud

Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støtter forslaget om å åpne for likekjønnet ekteskap, men den katolske kirken er sterkt imot.

Kirken står sterkt i Irland, der abort fortsatt er forbudt, så sant ikke kvinnens liv er i fare.

18 land

I debatten fram mot folkeavstemningen har imidlertid kirken ligget relativt lavt, delvis på grunn av de mange pedofiliskandalene den har vært involvert i, ifølge professor David Farrell.

– Men kirken er fortsatt mektig, og den dagen vi får en ordentlig debatt om abort, får vi se nøyaktig hvor mektig den er, sier han.

Tidligere har 18 land i verden legalisert likekjønnet ekteskap. 13 av dem er i Europa, blant dem er Storbritannia med unntak for Nord-Irland.