Fire politimenn drept i Texas

Texas-politiet har startet en intens jakt på gjerningsmenn etter at fire politimenn ble drept av snikskyttere under en demonstrasjon i Dallas mot politibrutalitet.

Til sammen elleve politibetjenter ble truffet av skuddene torsdag kveld, hvorav fire er døde, to ligger på operasjonsbordet og ytterligere tre er kritisk skadd. Også en sivilperson ble skadd av kulene.

Politiet opplyser at tre personer er pågrepet, og at én har forskanset seg i et parkeringshus der han truer med mer vold og hevder at han har plantet flere bomber i byen. Politiet sier det er sporadisk skuddveksling, og at mannen ikke vil overgi seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mannen vi forhandler med, har engasjert i skuddveksling med oss og fortalt oss at slutten er nær, at han vil skade og drepe flere av oss, og at det er bomber plantet overalt i parkeringshuset og i byen, sier Dallas' politisjef David Brown.

En person som har meldt seg for politiet etter at han ble etterlyst, har trolig ikke noe med saken å gjøre. Bombeeksperter har i tillegg tatt seg av en mistenkelig pakke som en av de pågrepne hadde på seg.

LES:Drept under demonstrasjoner i USA

Demo mot politibrutalitet

Skytingen skjedde mens hundrevis av mennesker marsjerte nedover en av byens hovedgater i en protestdemonstrasjon mot at to afroamerikanere er skutt og drept av amerikansk politi de siste dagene.

Videobilder viser at demonstrantene løp for livet, mens politifolk søkte dekning bak parkerte biler da skuddene haglet fra snikskyttere på taket til et parkeringshus langs gata.

Ifølge øyenvitner ble det avfyrt minst 20 skudd, og Dallas' politisjef David Brown sier det så ut som gjerningsmennene var ute etter å treffe så mange politifolk som mulig. Politiet sier det var to snikskyttere.

Vitner sier at en av politimennene ble drept i en skuddveksling med en av gjerningsmennene, og at mannen som skjøt, bar på store mengder ammunisjon.

Den påfølgende jakten på gjerningsmennene strakte seg over hele sentrum av millionbyen, et område fullt av restauranter, hoteller, forretninger og noen boliger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helikoptre surret i lufta over byen, mens politifolk med automatgevær sto på gatehjørnene. Luftfartsmyndighetene har innført flyforbud over byen.

Arrestert for bagateller

Demonstrasjonen var en spontan og fredelig protest mot ny politibrutalitet mot svarte amerikanere som er arrestert for bagateller av hvite politifolk, de siste tilfellene i en lang rekke lignende hendelser de siste årene.

Denne uka skjøt og drepte politiet igjen to menn, 37 år gamle Alton Sterling i Louisiana og 32-åringen Philandro Castile i Minnesota.

Stemningen ble særlig amper etter at Castiles kjæreste filmet og strømmet hans dødskamp i bilen som ble stanset på grunn av et defekt baklys i en forstad til St. Paul, med kjæresten ved siden av seg og en fire år gammel datter i baksetet.

Politiet skjøt ham da han prøvde å ta fram lommeboka si, og på videoen kan man se hvordan t-skjorta hans gradvis blir rød av blod.

Andre steder i USA, blant annet i New York, Chicago og Los Angeles, gikk demonstrasjonene mot politivolden fredelig for seg. I New York marsjerte hundrevis av mennesker fra Union Square opp Fifth Avenue mens de ropte slagord mot politiets overgrep. (©NTB)