Fire nye sykehus rammet av streik i dag

Fire nye sykehus rammes når sykehusstreiken trappes opp fredag morgen.

Akademikerne tar ytterligere 119 medlemmer ved fire nye sykehus ut i streik fredag.

Sykehusene som berøres er Vestre Viken, Akershus universitetssykehus, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra før er 195 sykehusansatte tatt ut i streik ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset. Flertallet av de streikende er leger.

– Opptrappingen av streiken setter ikke liv og helse i fare. Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet, sier Akademikernes forhandlingsleder Rune Frøyland.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Konflikt om turnus

Streiken ble et faktum etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Akademikerne og arbeidsgiverforeningen Spekter natt til onsdag.

Striden gjelder legenes arbeidstidsordning. Spekter ønsker å gå bort fra dagens kollektive vaktordning og over til individuelle turnuser. Argumentet er at det gir mer fleksibilitet til å planlegge.

Legeforeningen mener på sin side at det øker risikoen for mer høyintensive vaktuker på rad, og at det kan skape press mot den enkelte arbeidstaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forhandlingsleder Rune Frøyland uttalte til NTB torsdag at det ikke har vært noen kontakt mellom partene siden streiken brøt ut.

Brev til Høie

Akademikerne sendte torsdag helseminister Bent Høie (H) et brev for de spør om det ligger en politisk bestilling bak Spekters krav om omlegging av turnusen.

Han viser til at motparten, arbeidsgiverforeningen Spekter, på sinhjemmeside skriver at dagens ordning gjør det vanskelig for sykehusene å planlegge i tråd med «nye pasientrettigheter» og «pålegg fra politiske myndigheter». 

– Vi kan ikke se at planlegging av vaktene slik det er i dag, skulle være en dårligere ordning for pasientenes helsetjeneste enn en annen måte å planlegge vaktene på, sier Frøyland.

Høie har hittil ikke kommentert streiken.

Anne-Kari Bratten i Spekter reagerte på at motparten trekker statsråden inn.

– Det er helt oppsiktsvekkende at Akademikerne Helse prøver å bringe myndighetene inn i denne helt lovlige streiken. Vi har fast tradisjon i vårt demokrati for at det er partene som er ansvarlig for lønnsoppgjør. Dette må jo vi snakke om oss imellom, sier hun.