SAFTIG REGNING: Organist Amund Dahlen i St. Paul menighet står inne blant orgelpipene i det enorme orgelet i kirken i Bergen sentrum.

Fikk sjokkregning på orgelkjøp

Organist Amund Dahlen i Den katolske kirke har fått krav på 600.000 kroner i avgifter for menighetens nye orgel. Hadde orgelet blitt kjøpt av Den norske kirke, hadde summen vært 0.

Organisten smyger seg sidelangs inne mellom enorme orgelpiper i St. Paul kirke i Bergen sentrum. Den katolske kirken fikk kjøpt et orgel produsert av den berømte orgelbyggeren Casavant, fra en nedlagt kirke i Canada.

Kjøpsummen på 10.000 canadiske dollar var symbolsk, og orgelet ble restaurert før det ble sendt til Norge. Gleden var derimot kortvarig. For med de store kassene med orgelpiper kom kravet fra norske myndigheter:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

600.000 kroner i importavgifter.

Hadde derimot orgelet blitt importert til Den norske kirke, hadde menigheten sluppet å betale.

Rammer mange

For denne menigheten vil summen føre til kutt i flere viktige driftsområder, deriblant «Orgelklubben Ferdinand» som i 11 år har tilrettelagt for at unge kan lære å spille orgel.

– Vi har fått støtte til dette prosjektet fra legater, private og Korherrene i Klosterneuburg, forteller organist Amund Dahlen, og legger til:

– Orgelet er jo både kultur og undervisning, begge punkt er nevnt i toll-loven som grunn til kompensasjon.

Orgelklubben Ferdinand har i dag rundt 30 medlemmer. Halvparten er ikke katolikker, og rundt én tredjedel av medlemmene har fremmedkulturell bakgrunn.

– Disse vil bli rammet hvis vi må redusere tilbudet, sier Dahlen.

– Kirken har ikke så mye å rutte med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Tromsø-katolikker betaler tilbake medlemsstøtte

Har ikke nådd frem

Organisten har ikke nådd frem med sine henvendelser til Skatteetaten, og fikk som svar at kompensasjon i merverdiavgift er forebeholdt kirkelige fellesråd i Den norske kirke.

– Loven er svært diskriminerende, skriver organisten.

Han får støtte fra Norges Kristne Råd som er paraplyorganisasjon for kirkesamfunn, inkludert Den norske kirke.

– Noe av det som har vært viktig for Norges Kristne Råd, er at det skal være en likebehandling, sier generalsekretær Knut Refsdal.

Vil ta saken videre

TAR OPP SAKEN: Da KrF-leder Knut Arild Hareide besøkte St. Paul-menighet før valget, fikk han kopi av brevet fra Skatteetaten. Han reagerer på forskjellsbehandlingen og lover å ta saken opp saken videre.

Hareide reagerte og lovet å ta saken med inn i KrFs stortingsgruppe.

– Dette er det prinsipielt viktig å gjøre noe med. Dette går på hvordan vi behandler menigheter i Norge. Vi kan ikke ha det slik at én type menighet kan ha den type goder og ikke andre menigheter, sa Hareide under besøket.

– Vi vil ta dette opp. Det vil ikke bare gjelde den katolske kirke, men også frikirker og muslimske menigheter. Vi må ha et regelverk som er likt for alle, sa Hareide og fikk med seg en kopi av brevet fra Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fant en halv milliard tyske mark i orgelet
Les også
Katolikkene kan få tilbake orgelavgiftenOrgelsaken