For første gang tas det penger ut av oljefondet. Det første uttaket skjedde i januar og er på 6,7 milliarder kroner, viser tall fra statsregnskapet, som nylig ble offentlig. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen/NTB scanpix

Første uttak fra oljefondet

For første gang tas det penger ut av oljefondet. Det første uttaket skjedde i januar og var på 6,7 milliarder kroner, viser tall fra statsregnskapet, som nylig ble offentlig.

Finansdepartementet bekrefter uttaket i en epost til Dagens Næringsliv.

Reduserte inntekter til staten som følge av den lave oljeprisen gjør at 2016 er ventet å bli det første året med uttak fra oljefondet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden første innskudd i 1996 er det overført nær 3.500 milliarder kroner til fondet, inkludert innskudd i de to siste månedene av fjoråret.

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet sier følgende i en epost:

– Som det fremgår av Nasjonalbudsjettet 2016 ligger statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten an til å bli lavere enn det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet i 2016. Selv om fallet i oljeprisen har fremskyndet dette tidspunktet, bør det ikke komme som noen stor overraskelse at oljeinntektene etter hvert ville avta og bli lavere enn fondets avkastning og bruken av fondsmidler over budsjettet.

Overførselen til oljefondet har falt de siste årene, og endte på 46 milliarder kroner i 2015, basert på Oljefondets rapport per tredje kvartal pluss overførsler i november og desember. Det er det laveste innskuddet siden 1999.

Samtidig som det tas ut penger fra oljefondet, er verdien av fondet redusert med rundt 300 milliarder kroner hittil i år, som følge av fall i det globale aksjemarkedet.

Fondets verdi var natt til fredag norsk tid drøyt 7.090 milliarder kroner, ifølge telleverket på Oljefondets hjemmeside.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
To tredjedeler av oljeformuen kan forsvinne
Les også
Oljefondet tapte 273 milliarder kroner i tredje kvartal