Erdogan raser over tysk folkemord-beslutning

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier det er svært ødeleggende for forholdet til Tyskland at tyskerne nå har slått fast at massakrene på armenere for hundre år siden, var et folkemord.

Reaksjonene fra Tyrkia lot ikke vente på seg etter at den tyske Forbundsdagen torsdag stemte for en resolusjon som anerkjenner massakren som folkemord.

Tyrkia kalte først hjem sin ambassadør til Tyskland, deretter ble den tyske ambassadøren i Ankara kalt inn på teppet til det tyrkiske utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opp mot 1,5 millioner armenere ble massakrert i årene 1915 til 1923, ifølge armenske historikere. Torsdag slo Tyskland fast at dette var et folkemord. Det er denne beslutningen Tyrkia kaller ugyldig, og en historisk feil.

– Dette er en beslutning som vil få alvorlige konsekvenser for båndene mellom Tyskland og Tyrkia, sier president Erdogan.

Han er for tiden på en reise i Nairobi, og uttalte at han vil gå i dybden på denne saken når han kommer tilbake til Tyrkia.

Tyrkia medgir at mellom 300.000 og 500.000 armenere ble drept, men hevder også at armenere sto bak massakrer under første verdenskrig.

Tyrkia reagerer derfor kraftig hver gang noen omtaler massakrene som folkemord, og president Erdogan har tidligere på det sterkeste advart den tyske nasjonalforsamlingen mot å fatte et slikt vedtak. (©NTB)