Egyptiske myndigheter vil slå
...
Egyptiske myndigheter vil slå hardt ned på journalister som ikke følger myndighetenes linje i omtale av terroraksjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix
Egypt omgjør omstridt terrorlov
Del
Egypt har gått med på å revidere landets omstridte terrorlov, som har truet journalister med fengsel om de omtaler terroraksjoner på annet vis enn det myndighetene ønsker.

Egyptiske journalister som sprer «uriktig informasjon om terrorangrep, i strid med offisielle kunngjøringer» risikerer i henhold til loven som ble vedtatt 1. juli fengsel i inntil to år.

Les også: Urolig for Israels forhold til Egypt

Massive protester fra egyptiske medier har imidlertid fått regimet til å slå retrett, og onsdag besluttet regjeringen at det får være nok med saftige bøter i slike saker.

– Regjeringen har besluttet å fjerne trusselen om fengsel og erstatte den med høyere bøter. De kan være på alt fra 200.000 til 500.000 egyptiske pund (mellom 210.000 og 520.000 kroner), sier regjeringstalsmannen Hossam al-Qawish til nyhetsbyrået MENA.

Les også: 90 mennesker henrettet i Saudi-Arabia

En talsmann for det egyptiske journalistforbundet, Khaled al-Balchi, er fortsatt svært kritisk til loven og mener at det vil være helt umulig for egyptiske journalister å betale så høye bøter.

– Denne loven bygger på totalitær logikk og er et forsøk på å kneble alle opposisjonelle stemmer her i landet, sier han.

Amnesty International deler dette synet og betegner loven som et åpenbart angrep mot ytringsfriheten.

– Dersom denne loven vedtas, vil den bli nok et redskap for å knuse all opposisjon, sier Said Boumedouha i Amnesty.

egypt-journalister,utenriks,nyheter,politikk,menneskerettigheter,midtøsten,egypt