Edward Snowden jobbet som konsulent for amerikansk etterretning før han besluttet å fortelle verden om den massive overvåkingen som USA har bedrevet på nettet og av mobiltelefoner. Her snakker han under en studentkonferanse i Toronto i Canada i februar. Foto: Mark Blinch / Reuters / NTB scanpix

Edward Snowden får Bjørnson-prisen

Den amerikanske varsleren Edward Snowden får Bjørnsonprisen for sine avsløringer om statlig overvåking. Juryen ber regjeringen om å gi ham beskyttelse slik at han kan motta prisen i Molde.

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet håper på å få overrakt prisen til Edward Snowden under årets Bjørnsonseminar i Molde 5. september.

I et brev til statsminister Erna Solberg (H) ber akademiet norske myndigheter om å gi ham den beskyttelsen han trenger for å kunne komme til Norge og motta prisen, uten å risikere å bli utlevert til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tildelingen begrunnes med Snowdens arbeid for personvern og hans avsløringer om hvordan stater overvåker både egne og andre staters innbyggere.

Advokatvurdering

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet har vært i kontakt med flere advokater for å få vurdert om Snowden kan komme til Norge uten å bli utlevert til USA.

Advokatene mener utleveringslovens paragraf 5, første ledd, åpner for dette fordi paragrafen fastslår at utlevering ikke kan skje ved et «politisk lovbrudd».

USA har annullert Snowdens pass, men utlendingslovens paragraf 8, tredje ledd, fastslår at Utlendingsdirektoratet (UDI) i særlige tilfeller kan frita utlendinger fra kravet om pass.

Asyl i Russland

Snowden fikk politisk asyl i Russland etter at han avdekket massiv overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

Det var i mai 2013 Snowden forlot USA. Han hadde da med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter. Han hadde i flere år arbeidet som datatekniker i CIA og på kontrakt for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Snowden flyktet via Hongkong til Moskva, der han har oppholdt seg siden juni 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Gir ikke Snowden garanti mot arrestasjon
Les også
Edward Snowden får tre års oppholdstillatelse i Russland
Les også
Jurister mener Snowden må få fredsprisen