Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve er blant dem som ønsker strengere grensekontroller i Schengen. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix

EU vil skjerpe grensekontrollene rundt Schengen

EU vil trolig stramme inn grensekontrollene for alle reisende til Schengen-området under et ekstraordinært møte i Brussel fredag. Møtet holdes på bakgrunn av angrepene i Paris.

Det er ventet at innstrammingene vil gjelde både Schengen-landenes egne borgere og folk som reiser utenfra.

Ifølge Frankrikes statsminister Manuel Valls utnyttet noen av de mistenkte bak Paris-angrepene flyktningsituasjonen til å komme seg ubemerket inn i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frankrike vil dermed trolig presse på for mer langsiktige, systematiske kontroller, noe som vil kreve en endring i Schengen-avtalen om åpne grenser.

Schengen-avtalen kan være i fare dersom EU ikke innfører strengere grensekontroller, fastholder Valls.

Ble ikke stoppet

Schengen-avtalen har kommet under press etter at det ble kjent at noen av gjerningsmennene i Paris kom fra Belgia.

Den antatte «hjernen» bak angrepene, Abdelhamid Abaaoud, var belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse. Han ble torsdag bekreftet drept i en politiaksjon dagen før.

Ifølge franske myndigheter har Abaaoud også oppholdt seg i Syria, og myndighetene stusser over at han kom seg inn i EU og videre til Frankrike uten å bli stanset.

The Telegraph skriver at Abaaoud tok seg inn i Europa som syrisk flyktning, og at han tok den samme ruta som så mange andre gjennom Hellas.

Myndighetene visste ikke at han var i Frankrike og hadde heller ikke fått opplysninger fra andre land om hvor han oppholdt seg, ifølge innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Mot strengere kontroll

EU-kilder sier til nyhetsbyrået AFP at det vil bli vedtatt strengere, kortsiktige grensekontroller, slik Frankrike ber om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge kildene vil de strengere sikkerhetskontrollene innebære kontroll av pass og sjekk av personlige opplysninger mot databaser.

– Vi kan innføre det nå for en måned, eller for et år, for spesielle ruter. Men for framtiden må vi endre artikkel 7 i Schengen-avtalen for at vi skal kunne sjekke alle systematisk, sier en kilde.

Borgere i 22 EU-land samt Norge, Sveits, Island og Liechtenstein er omfattet av Schengen-avtalen. Justisminister Anders Anundsen (Frp) er blant 28 justis- og innenriksministre som skal delta på fredagens hastemøte.

Les også
17-åring drept på asylmottak på Nordmøre
Les også
Terrormistenkt pågrepet i Sverige
Les også
– Vi må planlegge 100.000 mottaksplasser i 2016
Les også
Terrorettersøkt i Sverige antakelig del av større gruppe
Les også
Først sinne, så sorg over terroristeneTerroren i Paris