Dette hendte i verden i 2015

Terroraksjoner, jordskjelv, fallende oljepris og den største flyktningstrømmen i Europa siden andre verdenskrig satte sitt preg på 2015.

Januar:

* 3.-7. januar: Over 2.000 mennesker blir drept da islamistgruppa Boko Haram angriper byen Baga i Nigeria.

* 7. januar: FN godtar Palestinas søknad om å bli tilsluttet Den internasjonale straffedomstolen. Det åpner for at Palestina kan trekke israelere for domstolen for blant annet krigsforbrytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 7. – 9. januar: Til sammen 17 mennesker blir drept i terrorangerpene mot satireblandet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris. Også de tre gjerningsmennene blir drept.

* 15. januar. To antatte islamister blir drept når belgisk politi gjennomfører en antiterroraksjon i flere byer i Belgia.

* 25. januar. Venstrepartiet Syriza vinner valget i Hellas og Alexis Tsipras blir ny statsminister.

Februar:

* 3. februar: Ekstremistgruppa IS offentliggjør en video som viser drapet på en jordansk jagerflyger. Uken før blir det også kjent at IS har drept to japanske gisler.

* 6. februar: Den sjiamuslimske Houthi-bevegelsen oppløser nasjonalforsamlingen i Jemen og tar makten over store deler av landet. I slutten av mars innleder en saudiledet koalisjon luftangrep mot militsen.

* 12. februar: Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike blir enige om en freds- og våpenhvileavtale for Øst-Ukraina. Avtalen er en forlengelse av Minsk-avtalen fra 2014, men våpenhvilen blir brutt mange ganger i løpet av året.

* 14.-15. februar: To mennesker blir drept i terrorangrepet mot et kultursenter og en synagoge i København. Gjerningsmannen blir til slutt drept av politiet.

* 22. februar: Filmen «The Imitation Game», regissert av norske Morten Tyldum, vinner Oscar for beste tilrettelagte manus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 27. februar: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov blir drept på åpen gate i Moskva.

Mars:

* 2. mars: FN opplyser at over 6.000 mennesker er drept i Øst-Ukraina etter ett år med borgerkrig.

* 5. mars: IS raserer den assyriske oldtidsbyen Nimrud i Irak. Et stort antall kulturminner, mange av dem flere tusen år gamle, blir ødelagt. To dager senere blir en annen oldtidsby, Hatra, ødelagt.

* 17. mars: Benjamin Netanyahus parti Likud blir det største partiet i valget i Israel. Likud inngår en koalisjonsavtale med fire små konservative og ortodokse partier.

* 18. mars: 22 mennesker, de fleste utenlandske turister, blir drept i en terroraksjon mot nasjonalmuseet i Tunisia.

* 24. mars: Alle de 150 personene som er om bord mister livet da annenflyger Andreas Lubitz med vilje styrter et passasjerfly fra Germanwings i en fjellside i de franske Alpene.

April:

* 2. april: Nærmere 150 mennesker blir drept i et terrorangrep mot et høyskole i Garissa i Kenya. Islamistgruppa al-Shabaab sier den står bak.

* 12. april: President Barack Obama og hans cubanske motpart Raul Castro møtes til de første direkte samtalene som de to landenes ledere har hatt på over 50 år. I juli gjenopptar de to landene diplomatiske forbindelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 12. april: Hillary Clinton kunngjør at hun vil forsøke å bli Demokratenes presidentkandidat i valget i 2016.

* 17. april: Den norske frilansjournalisten Raymond Lidal blir løslatt etter å ha sittet fengslet i Jemen i nesten tre uker, anklaget for spionasje.

*19. april: Minst 800 båtflyktninger drukner da båten de er om bord i, synker i Middelhavet.

* 19. april: Centerpartiet vinner valget i Finland og danner koalisjonsregjering med det EU- og innvandringsskeptiske partiet Sannfinländerna.

* 25. april: Minst 8.900 mennesker mister livet i et kraftig jordskjelv i Nepal.

Mai:

* 1. mai: Seks politifolk blir siktet for drap etter at en 25 årig afroamerikansk mann dør i politiets varetekt i Baltimore i USA. Dødsfallet utløser omfattende opptøyer i byen.

* 2. mai: Storbritannias prins William og hertuginne Kate får sitt andre barn. Den lille prinsessen får navnet Charlotte Elizabeth Diana.

* 4. mai: Jean-Marie Le Pen, grunnlegger av det franske innvandringskritiske partiet Nasjonal front, blir ekskludert fra partiet, som nå ledes av hans datter Marine Le Pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 7. mai: Det konservative partiet vinner valget i Storbritannia med solid margin, og David Cameron fortsetter som statsminister.

* 8. mai: Norges ambassadør til Pakistan, Leif H. Larsen, er blant de omkomne da et helikopter styrter nord i landet.

* 11.-12. mai: Maleriet «Les Femmes d'Alger» av Pablo Picasso og skulpturen «L'homme au doigt» av Alberto Giacometti setter ny prisrekord når de selges på auksjon for henholdsvis 1,6 milliarder og 1,2 milliarder kroner hos Christie's i New York.

* 13. mai: En general forsøker å begå statskupp i Burundi, men mislykkes. Volden og uroen i landet øker likevel i månedene som kommer og ved utgangen av året er flere hundre mennesker drept.

* 27. mai: 13 framstående FIFA-medlemmer pågripes av amerikanske myndigheter og siktes for korrupsjon. Seks dager senere kunngjør FIFA-president Sepp Blatter at han trekker seg.

Juni:

* 13. juni: Sveriges prins Carl Philip gifter seg med Sofia Hellqvist.

* 16. juni: Milliardæren Donald Trump kunngjør at han vil forsøke å bli Republikanernes presidentkandidat i valget neste år. Han tar raskt ledelsen på meningsmålingene.

* 17. juni: Ni mennesker blir drept da en 21 år gammel mann åpner ild i en afroamerikansk kirke i Charleston i South Carolina.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 18. juni: Den konservative blokken vinner valget i Danmark og Lars Løkke Rasmussen fra Venstre overtar som statsminister. Innvandringsskeptiske Dansk Folkeparti blir det største partiet i blokken, men nekter å bli med i regjeringen.

* 25.-26. juni: IS tar på seg ansvar for flere store terrorangrep under den muslimske fastemåneden ramadan. I løpet av to dager blir over 220 mennesker drept i Kobani i Syria, 40 mennesker, de fleste utenlandske turister, blir drept i badebyen Sousse i Tunisia, mens 230 blir drept i et selvmordsangrep i en moské i Kuwait.

Juli:

* 1. juli: Hellas lar være å betale et låneavdrag på 13 milliarder kroner til Det internasjonale pengefondet (IMF). Like etter sier grekerne i en folkeavstemning nei til kreditorenes forslag til reformer.

* 8. juli: Representanter fra Taliban og fra den afghanske regjeringen møtes for første gang til offisielle fredssamtaler i Afghanistan.

* 14. juli: Iran og seks av verdens stormakter blir enige om en ny avtale om Irans atomprogram. Avtalen innebærer at noen av sanksjonene mot landet fjernes i bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

* 14. juli: NASA-romsonden New Horizons flyr forbi dvergplaneten Pluto etter en ni år lang ferd. Aldri før har et romfartøy vært så langt fra Jorden.

August:

* 10. august: En eritreisk asylsøker dreper to tilfeldige forbipasserende med kniv på et IKEA-varehus i Västerås i Sverige.

* 13. august: 173 mennesker mister livet i flere voldsomme eksplosjoner i den kinesiske havnebyen Tianjin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 17. august: 22 mennesker blir drept og over 100 såret da en bombe eksploderer i Thailands hovedstad Bangkok.

* 22. august: Tusenvis av flyktninger og migranter presser seg gjennom grensen mellom Hellas og Makedonia etter å ha stått fast der i flere dager. Europa får for alvor øynene opp for at en ny flyktningkrise pågår.

* 24. august: IS sprenger det 2.000 år gamle Bel-tempel og andre oldtidsminner i oldtidsbyen Palmyra i Syria.

* 30. august: En våpenhvile som skal få slutt på borgerkrigen i Sør-Sudan, trer i kraft. Men våpenhvilen blir brutt allerede samme dag, og den blodige konflikten fortsetter.

September:

* 2. september: Bildet av den syriske treåringen Alan Kurdi som ligger druknet på en strand i Tyrkia, vekker sterke følelser verden over.

* 12. september: Jeremy Corbyn velges som ny leder av det britiske Labour-partiet.

* 20. september: Venstrepartiet Syriza får fornyet tillit i nyvalget i Hellas.

* 21. september: Kursene på Volkswagen-aksjer stuper etter avsløringer om at den tyske bilprodusenten har manipulert utslippsdata på millioner av biler. Utover høsten vokser skandalen i omfang.

* 22. september: Et flertall av EU-landene stemmer for å fordele 120.000 flyktninger og migranter som har kommet til Europa, men mange østeuropeiske land er imot. Utover høsten innfører flere land grensekontroller og bygger grensegjerder, og frykten øker for at Schengen-samarbeidet vil kollapse.

* 22. september: Norske Kjartan Sekkingstad blir bortført av islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene.

* 24. september: Over 2.000 mennesker blir trampet i hjel da det oppstår panikk under pilegrimsferden hajj i Mina i Saudi-Arabia.

* 30. september: Russland begynner å bombe mål i Syria. Mens Moskva hevder å angripe IS-mål, hevder syriske aktivister, Vesten og Tyrkia at russerne bare bomber opprørsgrupper som kjemper mot Assad-regimet.

Oktober:

* 3. oktober: Minst 42 mennesker blir drept da amerikanske styrker bomber et sykehus som drives av Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan.

* 10. oktober: 102 mennesker blir drept da to bomber eksploderer under en fredsdemonstrasjon i Tyrkias hovedstad Ankara.

* 13. oktober: Flere mennesker blir drept på det som omtales som «vredens dag» i

Israel, Øst-Jerusalem og på Vestbredden. I løpet av høsten blir over 100 palestinere og 20 israelere drept i den nye voldsbølgen.

* 22. oktober: En lærerassistent og en elev blir drept da en 21-åring går til angrep med sverd på en skole i Trollhättan i Sverige. Gjerningsmannen dør etter å ha blitt skutt av politiet. I desember dør et tredje offer av skadene.

* 29. oktober: Svenske myndigheter fjerner offentlige registre over asylmottak etter en rekke branner i mottak eller bygninger som skulle omgjøres til mottak. Politiet mener flere av brannene er påsatt.

* 31. oktober: Alle de 224 menneskene om bord mister livet da et russisk passasjerfly styrter på Sinai-halvøya i Egypt. Russiske myndigheter konkluderer med at en bombe eksploderte om bord. IS tar på seg ansvaret.

November:

* 1. november: Regjeringspartiet AKP vinner parlamentsvalget i Tyrkia.

* 8. november: Opposisjonspartiet NLD, partiet til Aung San Suu Kyi, vinner parlamentsvalget i Myanmar.

* 11. november: Sverige innfører grensekontroll. To uker senere kunngjør statsminister Stefan Löfven ytterligere innstramninger i asylpolitikken etter at over 80.000 migranter og flyktninger har kommet til landet i løpet av høsten.

* 12. november: 44 mennesker, deriblant en norsk statsborger, blir drept i to selvmordsangrep i Libanons hovedstad Beirut. IS tar på seg ansvaret for angrepet.

* 13. november: 130 mennesker blir drept da minst ni gjerningsmenn går til angrep på seks forskjellige steder i Paris. Åtte av gjerningsmennene blir drept eller sprenger seg i luften mens en antatt niende gjerningsmann fortsatt er på frifot. Ekstremistgruppen IS hevder den står bak.

* 18. november: IS offentliggjør bilder som viser drapet på nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Han ble tatt som gissel av IS i Syria i januar.

* 20. november: 19 mennesker blir drept da islamister angriper et hotell i Malis hovedstad Bamako.

* 24. november: Et russisk jagerfly blir skutt ned i tyrkisk luftrom ved grensen til Syria. Hendelsen fører til at forholdet mellom Russland og Tyrkia blir svært spent.

Desember:

* 2. desember: 14 mennesker blir drept da et ektepar åpner ild på et kontor i San Bernardino i California. Gjerningspersonene blir senere drept av politiet. FBI etterforsker saken som en terrorhandling.

* 6. desember: Det norske skipet Siem Pilot har reddet over 10.000 migranter i Middelhavet siden redningsoppdraget startet i juni, melder Kripos.

* 8. desember: Prisen på nordsjøolje faller til 40 dollar fatet, det laveste nivået på sju år. Synkende oljepriser preget verdensøkonomien gjennom hele 2015.

* 12. desember: En ny internasjonal klimaavtale blir vedtatt på klimatoppmøtet i Paris. Målet er å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader. (©NTB)