Advokat Geir Lippestad utenfor Skien fengsel der Breivik sitter isolert fra andre medfanger. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

Breivik misfornøyd – bytter ut Lippestad

Terrordømte Anders Behring Breivik har byttet ut sin mangeårige advokat Geir Lippestad.

Advokat Øystein Storrvik

– Vi har snakket med Breivik flere ganger de siste dagene. Dette er ikke overraskende, men noe vi har hatt oppe i våre samtaler de siste månedene, og ukene spesielt, sier Geir Lippestad til NTB.

Lippestad har vært Breiviks advokat siden terrorangrepene 22. juli 2011. Han var også hans hovedforsvarer under den mange uker lange rettssaken våren 2012. Etter at dommen falt i august 2012 har Lippestad kun fulgt opp Breivik på frivillig basis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Soningsforhold

I lang tid har Lippestad bistått Brivik i forbindelse med soningsforholdene som massedrapsmannen mener er altfor strenge. Lippestad har klaget vedtaket om isolasjon og Breiviks mulighet for ytringsfrihet inn for ulike klageinstanser.

– Breivik selv har ønsket å klage dette inn for domstolen, noe vi i utgangspunktet har vært positive til. Men hans forventninger til en slik prosess har vist seg å fravike fra hva vi mener er riktig og forsvarlig. Vi har gitt beskjed om hva vi kan tilby, men han ønsket noe annet. Derfor sa vi til ham at det kanskje er bedre at han søker råd hos andre, sier den profilerte advokaten.

Lippestad sier han verken er lettet, glad eller lei seg for at han ikke lenger skal arbeide med Norges trolig mest kjente lovbryter etter krigen.

Søksmål

Siden han ble pågrepet har Breivik, som eneste norske fange, sonet på avdeling for særlig høy sikkerhet uten kontakt med andre fanger. Lippestad mener Breivik ikke kan sitte isolert for alltid og har understreket at Breivik ønsker kontakt med andre innsatte.

For to uker siden skrev Dagbladet at Lippestad forberedte et søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene. Planen var å levere søksmålet før påske.

Lippestad og hans kolleger mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjons (EMK) artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Selv har Lippestad betegnet langvarig isolasjon som en form for tortur.

– Jeg vet ikke hva Storrvik skal gjøre for Breivik, men vi har sett på Breiviks soningsforhold, og vi er bekymret for dette. Jeg mener soningsforholdene bør prøves for domstolene for å se om de er i overensstemmelse med regelverket, sier Lippestad.

Sterkt behov

Etter at Breivik ble dømt i august 2012 har han sendt en rekke brev til tilhengere, presse og andre personer. Dette ble det slutt på i desember i fjor etter at Kriminalomsorgen i et vedtak slo fast at Breivik har forsøkt å danne «en bevegelse som inkluderer ekstrem vold og terror som virkemiddel».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var VG som først meldte om advokatbyttet torsdag formiddag. Øystein Storrvik, som blant annet har representert Nokas-dømte David Toska, sier til NTB at han har oversendt en erklæring til Lippestad, slik det formelt skal gjøres.

Storrvik ønsker ikke å gå nærmere inn på bakgrunnen for advokatbyttet, utover at Breivik som langtidsfange på forvaring har stort behov for juridisk bistand.

– Jeg har ikke særlig mye mer å si akkurat nå, men jeg forstår at han ved å sitte på en lang forvaringsdom har et stort behov for juridisk bistand. Det er mange problemer som oppstår, og som han trenger bistand til å håndtere, sier Storrvik.