Ole O. Moen kommer med ny bok om USA. Denne gangen tar han for seg fem presidenter som har endret USA. Foto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX

Bok om fem presidenter som formet USA

– Empatien og solidariteten er nesten borte i amerikansk politikk, sier Ole O. Moen. USA-kjenneren er aktuell med en bok om fem presidenter som endret USA.

Den siste av de fem er Ronald Reagan, men han har kommet på lista for at han rev ned, snarere enn bygde opp det amerikanske samfunnet.

– Reagan hadde en skadelig effekt fordi han gjorde det stuerent å rakke ned på offentlig styring, som han mente var hovedproblemet. Den utjevningen i inntekter som hadde funnet sted fra slutten av 2. verdenskrig til midten av 1970-årene, fikk nærmest en brå slutt med Reagans ankomst i Det hvite hus, sier Moen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KOMMENTAR: Donald Trumps politiske linegang

Professoren, som i disse dager fyller 75 år, har gitt ut en rekke bøker om USA, blant annet en om samtlige 43 amerikanske presidenter. Ut fra denne har han nå valgt seg fem han mener i størst grad har endret USA: Andrew Jackson, Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt, Lyndon B. Johnson og Ronald Reagan.

En mann av folket

– Mange vil nok forundres over valget mitt, men det er viktig å understreke at det er fem presidenter som har endret USA, ikke nødvendigvis bare til det positive. Brutalt sagt kan vi si at fire bygde opp USA, mens Reagan rev ned, sier Moen til NTB.

Av de fem han har valgt er Andrew Jackson, som var president fra 1829-1837, den minst kjente. I boka «Fem presidenter som endret USA», som kommer ut 18. august, skriver Moen at Jackson gjorde sin presidenttid til et korstog mot privilegier og monopoler.

– Han var viktig i demokratiseringen av USA. Han var den første president som kom fra enkle kår, en mann av folket. Da han ble innsatt inviterte han folk flest. Det kom 20.000, og Det hvite hus ble så ramponert at det måtte stenge en periode, sier Moen.

Lincoln og Roosevelt er opplagte valg, men mange vil nok stusse over valget av Lyndon B. Johnson, som tok over som president da John F. Kennedy ble skutt 22. desember 1963. Johnsons presidentkarriere (1963-1969) overskygges av opptrappingen av Vietnam-krigen.

– Men innenrikspolitisk løftet han nye grupper, først og fremst de svarte, men også kvinner, da særlig alenemødre, til et meningsfylt liv. Han gjennomførte en sosial revolusjon, men dette er blitt litt borte fordi han rotet seg bort i Vietnamkrigen, sier Moen.

Johnson var også presidenten som fikk gjennom borgerrettsloven i 1964, riktignok som en arv fra Kennedy, og stemmerettsloven av 1965.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Johnson arvet flere saker og ideer fra Kennedy-administrasjonen, men Kennedy ville ikke ha klart å gjennomføre dem. Johnson hadde vært leder både av Senatet og Representantenes hus. Han var en råtass, en maktmegler som fikk gjennom ting, sier Moen.

Har tro på Hillary

USA-kjenneren synes det har vært en trist utvikling i det amerikanske samfunnet etter Reagan.

– Utviklingen har vært veldig trist. Empati og solidaritet er nesten borte i det amerikanske samfunnet i dag. Man lever på myten om den amerikanske drømmen, om at alle kan slå seg fram. Men det er bare en myte, sier Moen.

Han sier at ingen av dem som nå har kastet seg inn i presidentkampanjen for å overta etter Barack Obama, har samme format som de fem presidentene han skriver om i sin bok.

– Hillary Clinton er den eneste av dem som er en politiker av kaliber. Ellers er det snakk om mer kvantitet enn kvalitet. Bare det at Donald Trump kan være med i valgkampen, er en anklage mot det amerikanske system slik det fungerer i dag. Det er bare pengene som gjør at han kan være med, han har jo ingenting å tilby. Han er en bajas, sier Ole O. Moen.

Han har tro på at Hillary Clinton blir nominert, og at hun blir president.

– Men mye vil avhenge om republikanerne lykkes med den svertekampanjen de har satt i gang mot henne, sier han.

Les også
Irakisk kurdere anklager Tyrkia for å drepe sivile
Les også
Israelsk spion i USA løslates i november
Les også
GospelprinsenLjungblahd
Les også
USA avviser rykter om at israelsk spion løslates
Les også
Mediedoperne