Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Biskopen flytter - giveren ha tilbake bispeboligen

Bispeboligen i Stavanger ble gitt i gave for snart 50 år siden. Nå som biskopen flytter, vil giveren ha tilbake millioneiendommen.

Opplysningsvesenets fond, som forvalter de fleste eiendommene som historisk har tilhørt Den norske kirke, vil derimot selge eiendommen, som kan være verdt så mye som 30 millioner kroner, på det åpne markedet, skriver Stavanger Aftenblad.

Problemet er at «Kaptein Reinert Tørresen og hustru Jorines legat» mener det har krav på å få eiendommen gratis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I kaptein Tørresens testament står det nemlig at Fredheim, som huset opprinnelig heter, skulle brukes som bispebolig eller som bolig «for trætte sykepleiersker». Hvis den ikke lenger ble brukt i henhold til testamentet, skulle den gå tilbake til legatet – vederlagsfritt.

Etter rundt 50 år flytter nå biskopen ut, men i mellomtiden har det kommet en lov – loven om løysingsrettar – som sier at klausulen opphører etter 25 år, og Opplysningsvesenets fond mener derfor det kan selge huset og ta pengene selv.

Advokat Tom Haver, som er legatets forretningsfører, er ikke enig i den lovtolkningen. Han mener sågar fondet støtter seg på feil paragraf.

– Jeg mener dette skjøtet er en avtale mellom to parter, som inneholder en forpliktelse om å levere en eiendom tilbake. Derfor er det avtaleretten som skal gjelde, og den inneholder ingen tidsfrist, sier Haver.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Biskopene vil ha vigselsliturgi som alle kan leve medHomovigsel
Les også
Vil gjøre Stavanger til beste flyktning-by
Les også
Kirken i ferd med å fornekte seg selv
Les også
Oppdaget nye sider ved JesusFredrik Sidenwall
Les også
Tid for å snu