Barneombud Anne Lindboe er bek
...
Barneombud Anne Lindboe er bekymret for bruken av såkalte enetiltak. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Barneombudet: – Systemet har trolig sviktet
Del
Systemet svikter når barn som er i barnevernstjenestens søkelys, dør av omsorgssvikt, mener barneombud Anne Lindboe. Hun vil ha full gransking av saken der en 13-årig jente døde i Valdres.

– Det er høyst sannsynlig at systemet har sviktet et sted, sier Lindboe til NTB.

Nyttårsaften ble en 13 år gammel jente funnet død på en hytte i Valdres. Hun døde trolig av avmagring, og moren er siktet for grov omsorgssvikt.

Moren til død 13-åring er utskrevet og pågrepet  

– Må reagere raskere

Lindboe understreker at hun ikke ønsker å uttale seg om den konkrete saken fordi den blir etterforsket av politiet, mener sier på generelt grunnlag at barnevernstjenesten må reagere raskere når barn som er i deres søkelys, flytter.

– Det er utrolig viktig at barnevernstjenesten i kommunene har høy bevissthet rundt problematikken ved flytting. Barnevernet skal melde fra i alvorlige saker dersom et barn de har kontakt med, flytter til en annen kommune, men det kan ta for lang tid til den nye kommunen reagerer.

– Det er svært viktig at kommunene reagerer raskt og snakker med familien og barna innen kort tid, understreker hun.

– 13-åring utsatt for alvorlig mobbing  

Fant ingen hjemme

Etter at jenta og hennes mor flyttet til Valdres i høst, tok barnevernet i Bærum kontakt med barnevernet i Valdres. I slutten av november ble en politipatrulje sendt opp til hytta der de to holdt til. Men politiet fant ingen hjemme.

Hva som deretter har skjedd, er foreløpig uklart. I desember meldte imidlertid jentas mor flytting til Oslo, opplyser rådmann Øivind Langseth i Øystre Slidre kommune til NTB.

Barneombudet ber fylkesmannen i Oslo og Akershus om å samarbeide med fylkesmannen i Oppland for å bringe på det rene hva som har skjedd, både innenfor skole, barnevern og helsetjenestene.

– Det er utrolig viktig å sørge for at vi unngår slike saker i fremtiden, sier hun.

Helsepersonell reagerte på at død 13-åring var svært tynn  

Vurdere lovverk

Lindboe mener også det er naturlig at barnevernsutvalget, som barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) opprettet i november, vurderer om dagens lovverk er tilstrekkelig når det gjelder flytteproblematikken.

Utvalget skal blant annet avdekke mulig svikt i det offentliges håndtering av barnevernssaker.

Utvalget ble opprettet etter at en ti år gammel gutt døde av underernæring i Oslo i august 2014. (©NTB)