PÅ FLUKT: Frivillige har gjort en stor innsats for å hjelpe asylsøkere som er kommet til Norge den siste tiden. Røde Kors mener myndighetene på sin side har gjort for lite og tirsdag skal generalsekretær Åsne Havnelid møte finanspolitikerne på Stortinget, dagen før budsjettdebatten braker løs. Bildet er fra matutdeling til asylsøkere på Tøyen.

Asylsøkere i Norge får bare midlertidig opphold

Regjeringen vil instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) om at asylsøkere som får opphold i Norge, skal kunne sendes ut etter fem år om forholdene i hjemlandet bedrer seg.

– I realiteten betyr det at de fleste som kommer nå, i fremtiden vil få opphold i Norge i fem år, så vil oppholdsgrunnlaget vurderes på nytt før permanent oppholdstillatelse blir gitt. Hvis krigen i Syria tar slutt, eller forholdene i Irak bedrer seg, vil de måtte forberede seg på å reise tilbake igjen, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.


På høring

Tre av fire som søker asyl i Norge nå, får innvilget søknaden. Samtidig venter UDI over 30.000 nye asylsøknader til neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Justisdepartementet sendte 27. mars i år et forslag til endringer i utlendingsloven på høring som innebærer å heve botidskravet for permanent opphold fra tre til fem år.

Beskyttelsesbehov

statsbudsjettet i for neste år heter det:

«FNs flyktningkonvensjon og utlendingsloven åpner for å kalle tilbake flyktningstatus og oppholdstillatelse dersom beskyttelsesbehovet faller bort og flyktningen trygt kan vende tilbake til hjemlandet. Så langt departementet kjenner til er imidlertid denne adgangen i konvensjonen ikke systematisk benyttet av andre europeiske land. Departementet vil gjøre endringer i regelverk/praksis for å sikre at utlendingsmyndighetene kan foreta en ny vurdering av beskyttelsesbehovet ved bedrede forhold i flyktningens hjemland.