Merete Nordhus (i svart jakke)
...
Merete Nordhus (i svart jakke) kjørte en syrisk flyktningfamilie fra Storskog til Kirkenes i januar 2016. Da var det bestemt at asylsøkere som kom fra Russland, skulle sendes tilbake uten at søknadene var behandlet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Asylsøkere har søkt tilflukt i kirke
Del
Tre asylsøkere som rømte fra mottakssenteret i Kirkenes torsdag, har søkt tilflukt i en kirke. To nordmenn som har hjulpet asylsøkere med å rømme, er pågrepet.

Torsdag ble en liste med rundt 30 navn på personer som skulle fraktes til Russland, hengt opp inne på Ankomstsenter Finnmark. Situasjonen ble etter kort tid kaotisk, og folk forsøkte å rømme – noen klarte også å komme seg unna og har søkt tilhold i en kirke i Sør-Varanger menighet.

LES:  – IS har ødelagt Iraks eldste kloster

Menighetsrådet gikk i et ekstraordinært menighetsrådsmøte klokken 12, bekrefter Wenche Jessen Dervola i Sør-Varanger menighet overfor NTB.

Hun sier hun har hilst på de tre kirkeasylantene, men at det er andre som gjennomfører samtaler med de tre for å finne ut hva de ønsker. Ifølge Dagbladet har politiet tatt oppstilling utenfor kirken.

Livredde

På listen over dem som skal sendes ut torsdag, er flere barnefamilier, en autistisk jente på fem år og en baby på 18 måneder som nylig har hatt feber.

På listen sto også en kristen syrisk trebarnsfamilie, som forsøkte å rømme fra leiren og å komme seg i skjul for norske myndigheter. Dallia Samer Asaad (33) og Samer Wardeh (42) og deres tre barn ble imidlertid pågrepet på Hesseng etter å ha kjørt ut fra Vestleiren i en privatbil.

Erik Nilsen i aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic sier til Aftenposten at planen var at familien skulle kjøres til en kirke, og der gå i kirkeasyl.

Falske premisser

Familiens advokat, Brynjulf Risnes, stiller spørsmål ved UDIs vedtak om å sende familien til Russland. De betalte 22.000 dollar til menneskesmuglere for å komme seg til Norge, men får ikke sin sak behandlet fordi de fikk et business-visum til Russland som gir mulighet for flere innreiser.

– Problemet er at opplysningene som står i visumet om at Samer Wardeh er en baltisk forretningsmann, er falske. Familien vil neppe kunne få bli i Russland på falske premissene, sier Risnes til NTB.

Pågrepet

– Det er sterkt fortvilte mennesker som er livredde for å bli sendt til Russland med barna sine. Vi vil forsøke å hjelpe dem så godt vi kan, sier Merete Erikson fra aksjonsgruppen til NTB.

To russiske minibusser utenfor Vestleiren i Kirkenes der de i vinter sto klare til å sende asylsøkere fra Norge tilbake til Russland. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
 

Hun var en av flere fra gruppen som forsøkte å frakte asylsøkere ut fra området ved mottakssenteret. Hun ble selv fratatt førerkort og vognkort av politiet før hun ble pågrepet.

Tre minibusser ankom ved 11-tiden mottakssenteret. Bussene skal trolig brukes til uttransporteringen, som egentlig var planlagt klokken 10.

Straffbart

En mann og en kvinne, begge norske og aksjonister fra gruppen Refugees Welcome to the Arctic, ble pågrepet av politiet etter fluktaksjonen.

– Vi har kommet over to transporter som ønsket å frakte personer til kirkeasyl. Bilførerne er pågrepet. Asylanter er pågrepet, sier stasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon til iFinnmark .

Møllebakken kan ikke si noe om hva slags straffereaksjon de to kan vente seg, men sier at dette helt klart er et straffbart forhold.

Dramatiske minutter

Rami Haddad, talsmann for beboerne i leiren, forteller om dramatiske minutter etter at listen med navn ble hengt opp.

– Kvinnene gråter, barna er fortvilte og mange forsøkte å rømme fra stedet. Det er galskap, sier Haddad.

Han sier alle er redde, og at de ikke vet hva de skal gjøre.

– Vi er midt i ingenmannsland, hvor skal vi dra? spør Haddad som svar på spørsmål om han visste hvor de som hadde klart å stikke av fra stedet, hadde dratt. (©NTB)