Justisminister Anders Anundsen
...
Justisminister Anders Anundsen ber UDI om hjelp for å få ned tallet på enslige, mindreårige asylsøkere som kommer til Norge. Arkivfoto: Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Anundsen vil ha færre enslige asylbarn til Norge
Del
Flyktningstrømmen til Europa og Norge har også ført til at det kommer flere enslige mindreårige asylsøkere. Nå ber justisministeren UDI utrede «forslag om hvordan ankomstene kan reduseres».

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) antar at økningen skyldes at menneskesmuglere tilpasser seg regelverket i Norge og Europa, skriver Aftenposten .

– Vi er opptatt av det ikke skal bli en industri for menneskesmuglere å få enslige, mindreårige til Europa. Det haster med tiltak, for å redusere ankomsten. Vi ser med stor bekymring på dette fenomenet, sier Kallmyr.

Departementet leter etter akutte løsninger og sendte derfor i midten av juli et brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) med oppdrag om «å utrede forslag om hvordan ankomstene kan reduseres».

LES: Finlands statsminister åpner hjemmet sitt for flyktninge r

UDI vil ikke kommentere

Blant tiltakene som utredes er om familien til flere asylsøkere kan spores opp, om det kan gis opphold på humanitært grunnlag, noe som gir færre rettigheter enn asyl, og om oppholdstillatelsen kan trekkes tilbake dersom en enslig mindreårig søker familiegjenforening.

UDI blir også bedt om å vurdere retur til første asylland. I henhold til Dublin-avtalen er dette vanlig praksis for voksne asylsøkere, men avtalen gir et unntak for personer under 18 år. Enslige mindreårige skal få søknaden sin behandlet i det landet der de oppholder seg, skriver avisen.

UDI-direktør Frode Forfang ønsker ikke å si hva UDI har svart.

– Vi svarer på en del av spørsmålene i brevene, men jeg har ikke lyst til å gå inn i det. Det får nesten departementet gjøre rede for, sier han til avisen.

LES: Flyktninger strømmer over grensen til Østerrike

V og KrF: – Uaktuelt

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande sier i en felles uttalelse natt til lørdag at de ikke støtter de foreslåtte innstrammingen «i en tid hvor verden er vitne til den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig».

– Dette handler om barn som er på flukt. Barn som har forlatt både hjemland og familie, sier de to partilederne. De slår også fast at innstramminger overfor enslige, mindreårige asylsøkere ikke er en del av asylavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre.

Lysbakken: – Smålig

SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på prosessen departementet har startet.

– Det går kaldt nedover ryggen på meg. Det er smålig, selv til justisminister Anders Anundsen å være. Det er opprørende at han er opptatt av hvordan Norge skal kvitte seg med de svakeste av de svake, sier Lysbakken.

– Jeg mener barn skal behandles bedre enn andre, vi skal ikke ha som mål å kaste ut barn, sier Lysbakken og kaller det en forråelse av norsk asylpolitikk.

Unngikk mistillit

Brevet til UDI er ikke første gang Anundsen har provosert i saker som gjelder mindreårige asylsøkere. I mai unngikk han et mistillitsforslag, men fikk sterk kritikk fra Stortinget for ikke å ha informert godt nok om lengeværende asylbarn.

Bakgrunnen for den saken var en avtale mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF om at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt ikke var blitt fulgt opp.

Bergens Tidende avslørte i desember i fjor at tvert imot så var flere asylfamilier sendt ut i fjor høst enn tidligere. Først 5. desember ble de fire partiene enige om en ny forskrift. (©NTB)

asyl-mindreårige-redusere,innenriks,nyheter,Krig og konflikter,Flyktninger og asylsøkere,norge,Riksnyheter