Amnesty: Iran henretter barn i stor skala

I løpet av de ti siste årene er 73 mindreårige dødsdømte blitt henrettet i Iran, ifølge Amnesty. Dette til tross for at landet har underskrevet FNs barnekonvensjon.

Ifølge en ny rapport fra Amnesty sitter 160 mindreårige på fengselsavdelinger for dødsdømte i Iran. Noen av dem har sittet i fengsel over ti år, skriver organisasjonen.

For 20 år siden skrev Iran under på FNs barnekonvensjon, som slår fast at alle innbyggere anses som barn inntil de er 18 år. Dermed kan de ikke dømmes til dødsstraff eller livstid i fengsel, ifølge konvensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til tross for dette kan jenter helt ned i niårsalderen og gutter fra femten år og oppover dømmes til døden i Iran, slår rapporten fast.

– Ved å bruke dødsstraff mot mindreårige kriminelle gjør Iran seg skyldig i en alvorlig og uopprettelig krenkelse av barns rett til livet, skriver Amnesty.

Av de 73 henrettelsene av mindreårige som Amnesty kjenner til, var 51 av dem mellom 15 og 17 år da de begikk forbrytelsene. Åtte av de dømte var mellom 12 og 14 år gamle.