Amerikansk blogger drept i Bangladesh
Del
En kjent amerikansk blogger ble angrepet og hakket til døde med machete på åpen gate i Dhaka i Bangladesh torsdag.

Avijit Roy, som var født i Bangladesh, var ateist, forfatter og grunnlegger av bloggen Mukto-Mona. Han hadde bodd i USA i flere år og var på besøk i sitt gamle hjemland da han ble drept.

42-åringen var kjent som en sterk forkjemper for liberale og sekulære verdier og hadde ifølge familien mottatt mange trusler fra ytterliggående islamister.

Drept med macheter

Torsdag deltok Roy på en bokmesse i Dhaka, og på vei tilbake fra denne stanset to ukjente menn sykkeldrosjen han og kona satt i. Paret ble halt ut på fortauet og angrepet med macheter, opplyser lokale medier.

– Han døde på vei til sykehuset. Kona hans ble også alvorlig såret. Hun mistet en finger, sier en talsmann for politiet.

Roy er den andre bloggeren som er drept i Bangladesh de siste to årene. Ytterliggående islamister i landet har lenge krevd at ateister som blogger må henrettes i offentlighet, og de krever også nye lover som forbyr kritikk av islam.

«Troens virus»

Politiet har tatt beslag i de to macheteknivene som ble brukt under angrepet, men det er ikke bekreftet at det var islamister som sto bak.

Ifølge Roys far Ajoy Roy, en pensjonert professor ved universitetet i Dhaka, hadde sønnen mottatt en rekke truende eposter og trusler i sosiale medier fra ytterliggående islamister som mislikte det han skrev.

– Han var en sekulær humanist og har skrevet om lag ti bøker, blant dem den berømte «Troens virus», forteller faren.

Pågrep ateister

I 2013 ble bloggeren Ahmed Rajib Haider, som også var ateist, drept av medlemmer av en lite kjent islamistgruppe i Bangladesh. Drapet utløste store protester landet over, men islamistgrupper har fortsatt sin kampanje mot ytringer de misliker.

Den sekulære regjeringen til statsminister Sheikh Hasina har kommet islamistene delvis i møte ved å pågripe flere ateistbloggere, og regjeringen har også sperret drøyt ti nettsteder og blogger som anklages for å være blasfemiske.

Bangladesh er verdens fjerde mest folkerike muslimske land og rundt 90 prosent av befolkningen på 160 millioner er muslimer.

 

drap,mukto-mona,avijit roy,ekstremisme,islamister,ateist,liberal,blogger,bangla-blogger-drept,utenriks,nyheter,politikk,menneskerettigheter,asia,bangladesh,nord-amerika,usa