Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson i Sölvesberg i august i år. Foto: Rickard Nilsson / TT / NTB scanpix

– Sverigedemokraterna kan få mer innflytelse

Sterkt innvandringskritiske Sverigedemokraterna kan få større innflytelse etter at budsjettavtalen mellom de to store blokkene i svensk politikk er opphevet.

Det fastslår Sören Holmberg, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, overfor NTB.

– Vi får se om dette etter hvert vil føre til et indirekte eller direkte samarbeid mellom de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna (SD), sier Holmberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De borgerlige partiene åpnet i praksis opp for denne muligheten da de trakk seg fra den tverrpolitiske budsjettavtalen før helgen, ifølge professoren.

– Partiene på borgerlig side har tatt bort en sperre, sier han.

Mange asylsøkere

Budsjettavtalen ble inngått i desember i fjor, og målet var å unngå at Sverigedemokraterna kom på vippen og fikk innflytelse over politikken.

I avtalen forpliktet de rødgrønne og borgerlige partiene seg til å støtte forslag til statsbudsjett som legges fram av mindretallsregjeringer.

Kristdemokraterna var det første partiet som trakk seg fra avtalen fredag, og deretter erklærte både Moderaterna, Folkpartiet og Centerpartiet at den var opphevet.

En av årsakene til at avtalen raknet, er den store tilstrømningen av flyktninger til Sverige. Så langt i år har over 86.000 personer søkt om asyl, og den gamle årsrekorden fra 1992 er allerede passert.

Etter hvert som antallet asylsøkere har økt, har også SDs oppslutning på meningsmålingene økt, mens andre partier på høyresiden har mistet støtte.

– Allerede nå ser vi at flere av de borgerlige partiene snakker om at vi bør ha endringer i innvandringspolitikken, sier Holmberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han viser til utspill om å ta imot færre flyktninger og mener de er eksempler på en liten bevegelse i retning av SDs standpunkter.

Over 20 prosent

Så langt har de aller fleste svenske partiene vært enige om å isolere Sverigedemokraterna for å unngå at de får innflytelse.

Da SD ble dannet på slutten av 1980-tallet, hadde flere sentrale medlemmer bakgrunn fra høyreekstreme og rasistisk grupper. I dag omtales partiet ofte som fremmedfiendtlig og høyreradikalt av sine politiske motstandere.

Likevel har SDs oppslutning steget betydelig det siste halvåret. På flere meningsmålinger i september fikk SD over 20 prosent.

Holmberg mener den tverrpolitiske budsjettavtalen fikk SD til å framstå som Sveriges eneste virkelige opposisjonsparti.

– Nå som avtalen er brutt, øker det muligheten for at de borgerlige i det minste på papiret i større grad kan bli opposisjonspartier.

Ifølge professoren er det også mulig at noen av de borgerlige partiene vil velge mer samarbeid med de rødgrønne regjeringspartiene selv om avtalen ikke lenger gjelder. (©NTB)

Les også
Kristdemokraterna trekker seg fra svensk budsjettavtale
Les også
En gavepakke til ytre høyre
Les også
Sverigedemokraterna bryter med ungdomspartiet