JØDEHAT: Polens nye forsvarsminister Antoni Macierewicz ble tatt i ed på torsdag.

– Jøder vil overta verden

Antisemittiske uttalelser fra Polens nye forsvarsminister kan komplisere landets forhold til både NATO og EU.

Torsdag ble den nye høyreorienterte regjeringen fra Lov og rettferdighets-partiet tatt i ed i Polen etter at de i valget forrige måned skaffet seg rent flertall i nasjonalforsamlingen. Regjeringens mest kontroversielle statsråd er den nye forsvarsministeren Antoni Macierewicz (67).

Knessetmedlem: – Israel er vår tids nazister

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er spesielt hans uttalelser om jøder som nå diskuteres heftig i antirasistiske kretser. Kritikerne mener at Macierewicz i et intervju med den polske radiokanal Radio Maryja i 2002 gav uttrykk for klassisk antisemittisk konspirasjonstenkning om hvordan jøder arbeider for å skaffe seg verdensherredømme.

«En sirlig nedskrevet plan for hvordan verden skal overtas er en del av enkelte jøders bevissthet. De vil overta verdensherredømmet og tilegne seg kontroll over verdens økonomi», sa Macierewicz i intervjuet.

Dette ikke første gang den nyutnevnte ministeren har uttalt seg i kontroversielle ordelag. Antoni Macierewicz har tidligere anklaget den polske eks-statsministeren Donald Tusk for å ha vært agent for det østtyske hemmelige politiet Stasi. Han har også påstått at det var den politiske opposisjonen som stod bak da president Lech Kaczynski omkom i et flykrasj i 2010.

Menighetsdoktoren: Hvorfor er Israel-forkynnelsen fraværende?

Polen-ekspert Svend Gottschalk Rasmussen ved Syddansk Universitet i Odense tror den omstridte forsvarsministeren kan bli en belastning for landets forhold til NATO og EU. Polen er et fremtredende medlem av begge organisasjonene.

– Valgresultatet er et tegn på at egosentrisk nasjonalisme vinner frem i Polen, sier Gottschalk Rasmussen til den danske avisen Politiken.

Polen-eksperten understreker at forsvarsministerens uttalelser vekker gjenklag i deler av den polske befolkningen.

– Under kommunisttiden eksisterte det i perioder en antijødisk hets og noe av dette lever videre i Polen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Norsk statsborger drept i bombeangrepet i Libanon
Les også
Uro i Abrahams byHebron
Les også
Krever to års fengsel for bedrageri-tiltalt pinsepastorBedrageritiltalt pinsepastor
Les også
Når bønnemøtet blir nedlagtMenighetsdoktorer i Dagen
Les også
– Partiet De Kristne er ikke en menighet