– IS vil ta Bagdad og Damaskus
Del
Ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) har som mål å erobre Bagdad og Damaskus, ifølge en uavhengig britisk analysegruppe.

Etter å ha mistet områder nord i Syria til kurdiske styrker, er IS' nye strategi å vende hoveddelen av styrkene mot hovedsetene til de svekkede regjeringsstyrkene i Irak og Syria, konkluderer analytikere i britisk-baserte IHS Conflict Monitor, som har gransket et stort antall Twitter- og YouTube-kontoer som knyttes til ekstremistgruppa.

Firas Abi-Ali, sjef for Midtøsten-analyser i IHS, mener IS' rekkevidde strekker seg langt utenfor de områdene som gruppen kontrollerer i dag.

– Det er et prosjekt som hele tiden utvides. Det finnes ingen grense for hvor de kan stoppe, sier han.

Lar nordfronten stå

IHS-data fra mars til mai viser at IS har gjort en taktisk vurdering om ikke å innlede offensiver mot kurdiske styrker ved fronten i nord fordi det kan gjøre dem sårbare for luftangrep.

– Verken kurderne eller IS virker interessert i å flytte frontlinjen, sier analytiker Richard Jackson i IHS.

– Det frigjør IS-krigere til å rykke mot hovedstedene i stedet, forklarer han.

Avskjære

Unntaket er den viktige grenseovergangen Tel Abyad mellom Syria og Tyrkia, som kurdiske styrker gjenerobret fra IS i forrige uke. Tel Abyad har vært hovedinngangsporten for fremmedkrigere som reiser til Syria for å kjempe med IS samt for å få inn våpen og andre forsyninger til ekstremistgruppa.

Det gjorde at IS satte inn store styrker i et forsøk på bevare kontrollen over grenseovergang, noe som altså mislyktes.

Jacksom mener likevel at kampene i Tel Abyad er et unntak i IS-strategien, og at IS heller vil fortsette å presse på mot områder der Assad-regimets styrker står sterkt.

– IS er ennå ikke sterke nok til å innta Syrias hovedstad Damaskus. Målet på kort sikt virker i stedet å være å avskjære det syriske regimet fra dets sterkeste tilholdssted i havnebyen Latakia, sier Jackson.

Angrep i Bagdad

I Irak har IS allerede slått til mot hovedstaden Bagdad. Der har jihadistene ifølge IHS' beregninger utført et 70-tall angrep, deriblant tre selvmordsangrep, i perioden februar til april.

– Det handler om å undergrave fiendens kampvilje. I et større perspektiv handler det også om å forårsake mange nok dødsfall slik at regjeringen faller eller "den fiendtlige befolkningen" flykter i stor skala, sier Abi-Ali.

tyrkia,firas abi-ali,ihs conflict monitor,irak,syria,damaskus,bagdad,is,islamsk stat,irak-syria-is-strategi,utenriks,nyheter,Krig/Konflikter,midtøsten