Årets antiterrorøvelsen Gemini var den første som ble gjennomført som en fullstendig uvarslet alarmøvelse. Her er soldater fra Forsvarets spesialkommando avbildet på øvelsen i 2012. Foto: Simon Solheim / NTB scanpix

– Det meste gikk galt i norsk antiterrorøvelse

Antiterrorøvelsen Gemini avdekket store utfordringer i samarbeidet mellom Forsvaret og politi, ifølge deltakere på øvelsen.

Forsvaret maktet ikke å stille med viktige bistandsressurser og det meste av støtteapparatet sviktet, sier politi- og forsvarskilder som nettstedet Aldrimer.no og Nordlys har snakket med.

Scenarioet gikk ut på at militante miljøvernere hadde gått om bord i et supplyskip og en borerigg og tatt mer enn 200 gisler. Det tok 28 timer før situasjonen ble avklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Underveis måtte vi ta gjentatte og lange pauser i spillet for at Beredskapstroppen skulle rekke fram og skulle ha noe å øve på. I en reell situasjon ville alle gislene ha vært døde», sier en kilde som hadde en sentral rolle under øvelsen.

Bedt om taushet

I etterkant skal flere personer som deltok på øvelsen, både fra politiet og Forsvaret, ha fått beskjed om å tie om alt som sviktet under øvelsen, opplyser kilder til aldrimer.no.

«Forsvaret ønsker å presisere at erfaringene fra Øvelse Gemini er gradert informasjon. Derfor vil den ikke bli kommentert fra vår side. Vi henstiller deg til å IKKE skrive om dette», heter det i en epost pressetalsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen, til de to mediene som har samarbeidet om saken.

Krever svar

Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet satte krisestab, og justisminister Anders Anundsen (Frp) deltok selv aktivt i øvelsen.

– Vi forventer at justisministeren informerer Stortinget om hvilke skritt som tas for at samarbeidet mellom statlige etater i en nød- eller terrorsituasjon skal fungere bedre, sier Demokratenes informasjonsleder Kristian Kahrs til NTB. (©NTB)

Les også
Fire politimenn såret i Jerusalem
Les også
Assad: – Europa har selv skyld i flyktningekrisen
Les også
2.400 russere har sluttet seg til IS
Les også
Lettere å få erstatning ved flyforsinkelser
Les også
Frp-politiker vil ha opprydding i eget parti