To personer ble drept under terroren i København i februar. Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

– Danmark har ikke lært av norske terrorfeil

Flere feil ved håndteringen av terroren på Utøya i 2011, gjentok seg i København i år, skriver Jyllands-Posten. Etterretningsekspert Flemming Splidsboel mener danskene har sovet i timen.

I 2012 anbefalte Gjørv-kommisjonen blant annet politiet til å skaffe nye IT- systemer, utstyr for å håndtere store mengder bilder, til å skaffe helikopterstøtte, samt andre tiltak for å sikre at politiet var tilstrekkelig robust. Over to år senere er dette momenter som dansk politi nå peker på som forbedringer etter terroren i København, skriver Jyllands-Posten. Fredag var det tre måneder siden angrepene i den danske hovedstaden fant sted.

– Når en hendelse først inntreffer, er det for sent å forbedre seg. Da må man handle på bakgrunn av forberedelsene man har gjort på forhånd, sier Alexandra Bech Gørv til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flemming Splidsboel, ekspert i etterretningstjenester ved Københavns universitet, sier at dansk politi tydeligvis ikke har tatt tilstrekkelig lærdom av terrorhendelser i andre land.

– Noen har sovet i timen, sier han.

Politiinspektør Jørn Aaby ved den danske rikspolitiet er ikke like negativ.

– Det er områder vi kunne vært bedre, men generelt synes jeg vår beredskap var nokså bra, sett i lys av hva som skjedde i Norge, sier han.

Les også
Terrorsiktet av PST
Les også
Charlie Hebdo uenig i sammenligning med Texas-skyting
Les også
17-åring pågrepet i australsk antiterroraksjon
Les også
Terrortiltale mot norsk fremmedkriger
Les også
130 millioner i tiltakspakke mot terror