TRØBBEL: Biskop Bernt I. Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er siktet for bedrageri.

– Biskop kjente til medlemsregistrering

Interne dokumenter fra Den katolske kirke i Norge bekrefter at biskop Bernt Eidsvig har visst om medlemsregistersaken lenger enn han til nå har innrømmet.

I OKBs egen rapport om saken står det at «Mot slutten av 2012 ble det rettet oppmerksomhet internt mot den praksisen for registrering av tilflyttede katolikker som var etablert».

Vårt Land har fått tilgang til et referat fra Pastoralrådets arbeidsutvalgs marsmøte i 2012 – flere måneder før det OKB har oppgitt i sin egen rapport om innmeldingspraksisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Referatet

I referatet heter det: «Helge tok opp at medlemsregistreringspraksisen skjer uten at folk blir spurt om de er katolikker/om de vil stå i registeret. Han uttalte bekymring over at denne praksisen kunne bli kjent og slått stort opp. Biskopen sa da at dette er noe alle – Den norske kirke i særdeleshet – gjør uten å spørre.»

Videre står det at «Biskopen opplyste da at det kommer mindre enn ti protester i året, så det er intet stort problem – hvis det gjøres feil, får de et høflig brev, og tilskuddet OKB har fått, betales dobbelt tilbake.»

OKB avviser

Fungerende administrasjonssjef Lisa Wade bekrefter overfor NTB at OKB visste om innmeldingspraksisen tidligere. Hun avviser imidlertid at biskopen har sagt at han først ble kjent med innmeldingspraksisen i slutten av 2012, slik Vårt Land skriver.

– Han har aldri sagt at han først ble kjent med saken i slutten av 2012. Han har sagt at han ble gjort oppmerksom på det i 2012, men at det var på slutten av det året at han skjønte alvoret i saken, sier hun.

Ifølge Wade var det på dette tidspunktet at praksisen ble tatt tak i.

– Det var i slutten av 2012 at det ble gjort noe med. Det er forskjell på å vite at noe skjer, og at det blir tatt tak i, sier hun.

Beskjed til politiet

Hun sier OKB har gjort politiet oppmerksomme på referatet fra Pastoralrådets arbeidsutvalgs marsmøte i 2012

– Biskopen og Oslo katolske bispedømme har i dag forsikret seg om at politiet gjøres kjent med denne presiseringen, og har kopi av referatet. Vi kan imidlertid ikke se at denne presiseringen av faktum påvirker de prinsipielle spørsmål som saken dreier seg om, skriver Wade til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grovt bedrageri

Den katolske kirke i Norge har siden 2006 økt fra 46.640 medlemmer til 140.109 i fjor. OKB har innrømmet at de har lagt til over 55.000 medlemmer med det de selv kaller «diskutable metoder». Blant annet skal de ha lagt til folk med polsk- eller spanskklingende navn de fant i telefonkatalogen. Fylkesmannen har kalt praksisen ulovlig.

Bispedømmet, Eidsvig og økonomisjefen i OKB ble i slutten av februar siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Bispedømmet selv står fast ved at de ikke har gjort noe ulovlig.

Les også
Offensive katolikker
Les også
Avviser medlemsjuks
Les også
Etterlyser klår tale frå biskop EidsvigKatolsk medlemsrot
Les også
Bedragerisiktet biskop tilbake i jobb
Les også
– Medlemslistesaken er ulikt alt annet