– Nytter ikke å gi med den ene hånden og slå med den andre

Afghanistankomiteen er ikke overrasket over de nedslående konklusjonene i Afghanistanutvalgets rapport. Det nytter ikke å gi med den ene hånden og slå med den andre, mener generalsekretær Liv Kjølseth.

Det regjeringsoppnevnte utvalget, som har vært ledet av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap), konkluderer med at Norges mangeårige militære og sivile innsats i Afghanistan, som har kostet 20 milliarder kroner og ti norske soldater livet, langt på vei har vært bortkastet.

Etter mange års innsats i Afghanistan, er situasjonen nedslående, konkluderer utvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tabbe

– Den største tabben som ble gjort i Afghanistan, var å føre krig og bygge fred på samme tid, skriver Afghanistankomiteens generalsekretær Liv Kjølseth i en aviskronikk.

– Avstanden mellom den afghanske virkeligheten og Norges visjoner har vært stor, konstaterer hun.

– Utålmodighet, manglende langsiktighet og overdøvende militær tankegang har preget det afghanske prosjektet, mener Kjølseth.

Militærmaktens begrensninger

– En befolkning som føler seg urettferdig behandlet, vil ikke slå seg til ro med en ny brønn eller en bedre vei. Det nytter ikke å gi med den ene hånden og slå med den andre,

– Hvis Norge skal ta med seg én lærdom fra Afghanistan, bør det handle om militærmaktens begrensninger, konkluderer hun.

GeneralsekretærAnne-Marie Helland iKirkens Nødhjelp er enig og slår i en aviskronikk fast at våpen aldri bygger fred.

Bygges nedenfra

– Fred skapes ikke av utenlandske politikere eller soldater, og det skapes ikke i maktens korridorer. Fred bygges innenfra og nedenfra, mener Helland, som understreker viktigheten av langsiktig bistand.

Hun mener Norge som følge av sitt mangeårige militære bidrag i Afghanistan, nå har et særlig ansvar for å bistå afghanerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er derfor vår moralske forpliktelse å følge opp innsatsen i landet. Vi må bidra til forsoning på lokalt nivå, og vi må sørge for at vår bistand til landet er preget av kontinuitet og forutsigbarhet, mener hun.