– Minst 75 drept i protester i Etiopia

Minst 75 demonstranter er de siste ukene drept av sikkerhetsstyrker i Etiopia, ifølge Human Rights Watch. Regjeringen anklages for en farlig opptrapping.

Etiopiske myndigheter har tidligere oppgitt at fem personer er drept. De har ennå ikke kommentert de nye tallene, som er basert på en oversikt fra aktivister.

Protestene startet i byen Ginchi 8 mil sør forAddis Abeba i midten av november, og var rettet mot et skogryddingsprosjekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden har demonstrasjonene spredt seg til regionen Oromia, der mange frykter at en større urbaniseringsplan vil føre til omfattende tvangsflytting av bønder i distriktene rundt hovedstaden.

– Farlig opptrapping

– Den etiopiske regjeringens svar på protestene i Oromia har ført til mange døde, og risikoen for et større blodbad stiger raskt, sier Leslie Ledkow, som er visedirektør iHRWs Afrika-seksjon.

Han mener at Etiopias regjering har bidratt til en svært farlig opptrapping ved å stemple de hovedsaklige fredelige demonstrantene som terrorister, og ved å utplassere militære styrker.

LES:Psykisk syke lenkes fast

I tillegg til de 75 som har mistet livet, er mange flere såret, ifølge HRW.

Regjeringen har tidligere avvist anklager om at den har brukt vold for å få slutt på demonstrasjonene.

– Økt misnøye

Opposisjonsgruppen Oromos folkekongress sa fredag at 70 personer har mistet livet så langt. Ifølge opposisjonsleder Bekele Gerba i Oromia skyldes uroen en rekke årsaker.

– Misnøyen har vokst i løpet av årene. Som følge av tvangsflyttinger, men også som følge av dette landets manglende demokrati, brudd på menneskerettighetene og fattigdomsnivået, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hver tredje etiopier tilhører folkegruppen oromo, noe som gjør den til landets største.