STORSATSING: Rektor Erik Waaler håper nye lokaler skal sette NLA Høgskolen enda mer på kartet. Salg av de to eksisterende lokalene utgjør en viktig del av finansieringen.

Kristen skole venter vekst i nye lokaler

Både rektor og studentleder tror NLA Høgskolen i Bergen blir mer attraktiv når virksomheten samles under et av de mest særpregede takene i byen.

I 24 år har NRK holdt til i det som må kunne kalles et landemerke i Bergen. Nå skal NLA Høgskolen overta de ærverdige bygningene på Minde sammen med boligutbyggeren BOB. Prislappen er 190 millioner kroner, som Dagen meldte lørdag.

– Som barn var jeg på bedriftsbesøk her. Da var det brødfabrikk, forteller rektor Erik Waaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi møtes på parkeringsplassen der det skal reises to nye bygninger. Disse kommer tillegg til de to som bygningene NRK Hordaland snart skal forlate til fordel for Bergen Media City i sentrum. En formell godkjenning i NRKs styre er det eneste som mangler.

LES: NLA kjøper NRK-bastion

Nytt preg

Det gamle industriområdet på Minde er i rivende utvikling. Nye boliger og en ny bybanetrasé, som skal passere like ved, gjør at det er et attraktivt som studiested. Noen hundre meter unna ligger også de nye bygningene til Høgskolen i Bergen.

– Det betyr mye å få samlet studentene og ikke minst kollegiet på ett sted. Vi får én kantine, ett bibliotek og en mer effektiv administrasjon, sier Waaler.

I dag har NLA Høgskolen lokaler to steder. Den eldste og minste avdelingen ligger i Sandviken, 20 minutters gåtur fra sentrum. Til avdelingen på Breistein, der lærerutdanningen og barnehagelærerutdanningen foregår, trenger man 20 minutter med bil.

– Med en mye mer sentral plassering blir det lettere å komme til og fra. Vi regner med at det også er positivt for rekrutteringen, sier Waaler.

Planen er å være på plass i de nye lokalene om rundt fem år.

Positive studenter

Camilla Hermansen, som leder Studentparlamentet ved NLA Høgskolen i Bergen, er meget fornøyd med planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en mangeårig drøm om samlokalisering som går i oppfyllelse, sier Hermansen.

Blant studentene hører hun mye positiv respons.

– For det første får vi en bedre plassering nærmere sentrum. For det andre er det bedre å få samlet over 1.600 studenter på ett sted. Det litt trist å forlate lokalene vi allerede har og er tilknyttet, men nå kan vi bygge opp en ny og felles identitet i nye lokaler, sier Hermansen.

Hun tror NLA-ledelsen har rett i at det kan bli lettere å rekruttere studenter.

– Jeg synes det er veldig bra at NLA velger å satse stort, sier hun.

LES: Overlot valget til de aktive

Tydeligere nærvær

Frimenigheten Kristkirken har leid lokaler av NRK siden 1994. De var interessert i å kjøpe eiendommen sammen med andre menigheter og eksterne investorer, men det ble det ikke noe av. Eierskiftet betyr imidlertid ikke at menigheten nødvendigvis må flytte.

– I utgangspunktet er både Kristkirken og Normisjon i samtaler med oss. Det er ingen motsetning mellom kirke og skole, tvert imot. Vår virksomhet foregår stort sett på dagtid og deres på kveldstid og i helgene, sier Waaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ser ikke bort fra at etableringen i nye lokaler kan bidra til å gjøre kristen virksomhet i Bergen mer synlig.

– Jeg tror nok det vil bli tydeligere hvem vi er og hvor vi er, sier rektoren.

Stor aktør

Kjøperne er pålagt å bevare det særpregede taket på den firkantede bygningen der Kristkirken i dag leier lokaler av NRK. Den runde kontorbygningen ved siden av kan forhøyes med inntil to etasjer, men det er ikke avgjort om dette skal realiseres. Det totale arealet er nå på 16.000 kvadratmeter.

BOB ser for seg å bygge rundt 200 boliger i de nye bygningene som skal reises slik at det totalt blir fire bygninger på tomten. Selskapet er det største boligbyggelaget på Vestlandet, og forvalter i dag 22.500 boliger.

– Vi er glad for samarbeidet med NLA Høgskolen, sier administrerende direktør i BOB, Terje W. Gilje.

Han påpeker at satsingen er i tråd med både BOBs strategi og kommunens planer for området.

– Vi har ikke definert hvilke typer boliger det vil bli, men det er nærliggende å tro at det blir boliger tilpasset studenter, sier Gilje.

Ikke eiendomseier

Erik Waaler understreker at NLA Høgskolen ikke skal drive eiendomsutvikling. Selskapet som etableres for å kjøpe eiendommen, skal på sikt splittes slik at NLA Høgskolen eier sine lokaler og BOB eier boligene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NLA Høgskolen

Kristen høgskole som har over 2.000 studenter og rundt 200 ansatte.

Har studiesteder i Kristiansand og Oslo, men flest ansatte og studenter på de to avdelingene i Bergen.

Tilbyr blant annet lærer-, barnehagelærer- og journalistutdanning, og studier innenfor kristendomskunnskap, økonomi, musikk, pedagogikk og interkulturell forståelse.

Eies av Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Det Norske Misjonsselskap, Søndagsskolen Norge, Indremisjonsforbundet, Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Les også
Overlot valget til de aktive
Les også
NLA kjøper NRK-bastion
Les også
Advarer mot å fjerne «Israel» fra bladnavnMisjonsblad for Israel
Les også
Stille i kyrkjestormen
Les også
Undring og tilflukt