Fra steintavler til lesebrett

Barnepastor Kåre Skuland har en plan. Han vil for alvor ta trosopplæringen av barn i Frikirke-Norge inn i den digitale sfære.

Skuland er altmuligmannen i norsk kirkeliv som kanskje er mest kjent som spenningsforfatter, men som synes det er viktigere enn noe annet å være barnepastor.

LES:Studerte kunst - ble en kristen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er da også hans stillingsbetegnelse i Jesus Church i Oslo hvor han fortsatt skal ha sin base. Men fra årsskiftet får han et helt nytt heltidsengasjement. De neste 3-4 årene regner han med å jobbe intenst med det helt nye konseptet for trosopplæring og disippelgjøring.

Digital satsing

Litt litterært uttrykt skal Skuland ta barnearbeidet i norsk frikirkelighet fra steintavler til lesebrett. Dette er «2015-versjonen av det Moses skrev om for 3.460 år siden», som han skrev i Dagens Frispark-spalte forrige lørdag.

– Jeg skal prøve å lage en gavepakke til norske menigheter, sier han litt juleterminologisk.

Teknisk snakker vi om et knippe med apper, programvarer som skal hjelpe søndagsskoleledere, barneledere og foreldre i deres innsats for å bringe evangeliet til de yngste samt et eget program som skal istandsette dem til å gjøre det.

Jesus Church i Oslo garanterer for Skulands lønn, men han har i høst fått med seg et tyvetalls andre menigheter som er med og investerer i prosjektet. Som motytelse vil de senere få det ferdige produktet til en gunstig pris. Foruten lønnsmidler trenger han også utstyr og medarbeidere som kan stå for den datatekniske utviklingen og andre som kan stå for grafiske tjenester.

Hva «barnet» skal hete, vet ikke Skuland helt ennå. Men han håper et godt navn daler ned i jula, med eller uten englehjelp.

– Jeg har en del navn som jeg synes er morsomme, men det blir feil å si noe nå. Det er litt tidlig, sier han.

FBU-samarbeid

Skuland ser seg som en barnas misjonær, men har flere med på laget.Han vil jobbe tettest mulig i samarbeid med Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion (FBU), tidligere kjent under navnet Norsk Søndagsskoleunion.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Dagen skriver han at han har inngått avtaler med de fleste frikirkelige barne- og ungdomsorganisasjonene om utarbeidelse av et nytt søndagsskolemateriell og en helt ny digital trosopplæringsplattform, med en helhetlig trosopplæringsplan i bunnen. Avtalene er rett nok ikke inngått formelt ennå, men det står på Skulands ønskeliste i disse dager.

Da Søndagsskoleunionen – det frikirkelige motstykket til Norsk Søndagsskoleforbund – ble omdannet til FBU i 1996, ble det slutt på å lage eget søndagsskolemateriell for medlemssamfunnene. I stedet inngikk man en avtale med Søndagsskoleforbundet som leverer oppleggetSprell Levende. Pinsebevegelsen har i tillegg sitt eget tilbud,Helt konge.

– Lovende

Roald Zeiffert er daglig leder i Ung Baptist og for tiden styreleder i FBU, et verv som går på rundgang mellom frikirkesamfunnene som er med.

Han mener Skulands initiativ er verdifullt og lovende, selv om det allerede finnes andre opplegg. Misjonsforbundet Ung har for eksempel utarbeidetLevende tro. I 2011 inngikk baptistene et samarbeid med Misjonsforbundet Ung om bruk av dette.

– Det har målsetninger og kunnskapsmål som sier noe om hva man bør forvente at barna kan på ulike alderstrinn. Målet er at barn og unge skal få en selvstendig tro som de kan ta med seg videre i livet, sier Zeiffert.

Metodistkirken lanserte sin egen plan for to år siden, og de fleste frikirkesamfunnene har hatt egne opplegg, sier han.

Et mer offensivt barne- og ungdomsarbeid har man vært opptatt av i FBU-nettverket lenge, og i 2013 reiste 50 personer fra FBUs medlemskirker på studietur til Orange-konferansen i Atlanta i USA. Kåre Skuland var en av deltakerne.

– Vi kan hele tiden bli bedre på barne- og ungdomsarbeid, og det er viktig å løfte dette høyere opp, sier Zeiffert til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjem og menighet

– Hva er Skulands nye bidrag slik du ser det?

– Jeg tenker at Kåres materiell kan bli en verktøykasse som gjør at arbeidet vårt blir mer operasjonalisert, at planene og målsetningene vi har fra før, kan gjennomføres bedre. Noe av det handler om opplæring av barne- og ungdomsarbeidere. Der kan Kåres opplegg gjøre dette arbeidet mer brukervennlig gjennom bruk av digitale verktøy.

Dessuten tror FBU-lederen at samarbeidet mellom menigheten og hjemmet kan bli lettere ved hjelp av Skulands hjelpemidler – noe Skuland har som et av sine hovedmål.

– En digital løsning kan gjøre det lettere for foreldre og foresatte å følge opp gjennom uka det vi har snakket om i menigheten på søndagen, sier Zeiffert, som understreker at han ikke mener at opplegg somSprell Levende er dårlige.

– Men noen kan kanskje oppleve dette som litt tungvint.Sprell Levende er heller ikke så tydelig på menighet og hjem-dimensjonen, så jeg tror Skulands opplegg kan bli et enklere medium å bruke, sier Zeiffert.

– Ikke et spark

Skuland sier til Dagen at han kom godt i gang med arbeidet allerede i høst.

– Det jeg skrev i Dagen er ikke ment som et spark til frikirkeligheten. Det er masse gode ting som skjer på denne fronten i frikirkesamfunnene hvor de ofte har små staber som tar seg av barne- og ungdomsarbeidet. Derfor er det ikke alle som har muskler til å gjøre alt de vil, sier Skuland.

Han mener eksempelvis at Misjonsforbundet UngsLevende tro er et eksempel på et trossamfunn som er kommet langt – selv om det etter hans mening mangler noen brikker der. Han håper å kunne bidra til å tette hull både der og i andre frikirkesamfunn.