Derfor må Israel være jødisk

Hvorfor en jødisk stat i Midtøsten? Fordi alternativene har vist seg å være katastrofale for det jødiske folk, svarer forfattere i en ny bok.

* Her kan du leseflere nyheter og debattinnlegg med tema: Israel

-----

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er altfor mange – også i Norge – som avviser at Israel kan forbli en stat med jødisk flertall og identitet. Derfor er det stort behov for en bok som forklarer grunnlaget for en jødisk stat i Midtøsten, sier daglig lederConrad Myrland iMed Israel for fred (MIFF).

Han har nylig utgitt boken «Hvorfor Israel?» på MIFF Forlag. Dette har han gjort sammen med sin onkel,Odd Myrland, som blant annet har vært redaktør i MIFFs avis gjennom mange år.

Boken er trykt i et opplag på 2.000 eksemplarer. Allerede er det solgt mellom 700 og 800 bøker.

Lite gehør

Conrad Myrland viser til at det er lite gehør for Israel som en jødisk stat – til tross for jødenes historie i Europa og arabiske land, økende antisemittisme og alle de dype etniske og religiøse konfliktene i dagens Midtøsten.

– Hvorfor er det grunnlag for en jødisk stat i Midtøsten?

– Jødene er en urbefolkning i Midtøsten. Særlig i området mellom Middelhavet og Jordan-elven ble deres kultur, religion og språk født. For drøyt hundre år siden utgjorde jødene mellom 1 og 2 prosent av befolkningen i den arabiske verden. I dag er jødene blitt jaget og presset ut av hele den arabiske verden. Da er det rett og rimelig at de får beholdeIsrael som utgjør 0,2 prosent av arealet til de arabiske land, svarer Conrad Myrland.

20 års samarbeid

Han og Odd Myrland har i over 20 år samarbeidet i arbeidet for MIFF og Israels sak i Norge.

«Det startet da Odd inviterte tenåringen Conrad med som tekniker for lokalradioprogrammer i Stavanger, og fortsatte med avisproduksjon og utvikling av MIFFs nettside. I vårt arbeid har vi svart på tusenvis av spørsmål om Israel fra unge og eldre over hele landet. Denne boken er vårt felles svar på noen av de mest sentrale spørsmålene», kan vi lese i forordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Odd Myrland har skrevet hoveddelen av artiklene som dekker gammel historie, men alle artiklene har de samarbeidet om. I boken er det også gjengitt artikler, eller deler av artikler, skrevet av MIFFs første styrelederJan Benjamin Rødner, nåværende styrelederMorten Fjell Rasmussen, og medarbeiderne Kenneth O. Bakken og Tor-Bjørn Nordgaard.

Takknemlig

Odd Myrland er takknemlig for at denne boken nå er utkommet.

– Den inneholder det som Conrad og jeg mener er det mest sentrale i konflikten mellom jødene og palestinerne. Derfor ønsker vi at flest mulig skal få kjennskap til dette stoffet, sier han.

– Jeg er glad for alt vi har fått med i boka. En del av dette var også med i vår jubileumsbok, som kom i forbindelse med at Israel rundet 60 år i 2008. Den er nå utsolgt, men hele innholdet ligger på vår nettside og kan lastes ned gratis, sier Odd Myrland.

Flyktningkrisen

Conrad Myrland mener at Israel-modellen er løsningen på flyktningkrisen.

Han viser til at i 1948 fikk det jødiske folk sin egen stat, som siden har vært en nødhavn og et hjemland for alle jøder som blir forfulgt over hele verden.

– Dersom andre etniske grupper i Midtøsten kunne fått tilsvarende landområder som de kunne forsvare, ville det kunne skape en mer stabil situasjon, og flyktningene kunne blitt bosatt i områder hvor de delte religion, språk og kultur med lokalbefolkningen.

– Hvorfor er det umulig med en avtale med palestinerne nå?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For det første fordi palestinerne nekter å forhandle. For det andre fordi palestinerne står fast på krav som vil utslette Israel som en jødisk stat, svarer Conrad Myrland.

Tostats-løsning

– Hvorfor er det riktig med en tostats-løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne?

– Vår oppgave er å formidle synspunktene til de store gruppene i Israel. Flertallet av jødene i Israel frykter at de raskt vil komme i mindretall i sitt eget land dersom Vestbredden, og særlig også omGaza, blir inkludert i en énstatsløsning, svarer MIFFs daglige leder.

Han legger til at en israelsk tilbaketrekning fraVestbredden vil innebære en enorm sikkerhetsrisiko for Israel. Og siden palestinerne ikke nøyer seg med en stat på Vestbredden og Gaza-stripen, mener han det er grunn til å anta at dagens situasjon - med israelsk militærkontroll over Vestbredden - vil bli videreført i overskuelig framtid.

* Her kan du leseflere nyheter og debattinnlegg med tema: Israel