Acta har 250.000 å gi bort

Med 300.000 i støtte fra det offentlige kan Acta finansiere leir for barn som ellers ikke ville hatt råd til å dra.

I fjor mottokActa – barn og unge iNormisjon for første gang støtte fra Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom. Daglig lederKristian Sveinall Øgaard er glad for bevilgningen, og sier at pengene gjør det mulig for familier som i utgangspunktet ikke har råd, til å sende barna på leir.

– Nå tror jeg ikke at våre leirer er spesielt dyre, men jeg tror samtidig at barnefattigdom er av en slik karakter at selv det som ikke er dyrt, blir for dyrt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En del søknader

Ifølge Øgaard har Acta mottatt en god del søknader om leirstøtte.

– Ordningen er veldig ubyråkratisk. Hvis en mor eller far tar kontakt, kan de sende et enkelt skjema som håndteres av oss. Og det er anonymt, understreker han.

Det totale beløpet er på 300.000, men pengene kom ikke før høsten i fjor, så 250.000 er overført til 2016.

Inngangspenger

I et innlegg i Dagen i november i fjor skrevKari Olsen et innlegg der hun satte fokus på inngangspenger på kristne møter. Det startet en debatt om kristne møter kan oppleves ekskluderende for de som ikke har råd.

LES:Her må du betale for å høre forkynnelse

Roger Valdersnes Larsen sa i et senere intervju at det å delta aktivt i menighetsliv og andre aktiviteter i kristen regi, er noe de som familie ikke fullt ut kan ta del i.

Olsen er glad for leirstøtteordningen og synes det er flott at barn som kommer fra hjem med dårlig råd får være med på leir på samme premisser som andre.

Ulikt syn

– Jeg tenker også at det kan være ulikt syn på det å dra på leir i en familie. Det kan være at bare den ene parten ønsker at barna skal få dra på leir, og at den andre parten ikke er villig til å betale for det. I et slikt tilfelle vil det også være godt med en støtteordning, tror hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Olsen tror videre at det er de som har dårlig råd, som har størst behov for å reise på leir, fordi de ikke får så mange opplevelser ellers.

– Hvis en ikke har råd til å reise på ferie, er det å reise på leir en kjempeopplevelse.

Målgruppen

Målgruppen for støtteordningen er barn og ungdom berørt av fattigdomsproblemer, og som av ulike grunner ikke har økonomisk mulighet til å delta på Actas leirarrangement. Gjennom ordningen kan man søke om blant annet deltakeravgift, reisepenger eller midler til assistent. Leirstøtten gjelder på alle leirer i regi av Acta, og man trenger ikke være medlem i organisasjonen for å søke.

– Dette er et veldig godt tiltak for barn som må beskyttes når foreldrene ikke har nok penger. Først og fremst handler det om at disse barna fins. Vårt ønske er at de skal få delta på lik linje med andre, sier Øgaard.

LES OGSÅ:– Dyrt å være kristen

Han viser til at der er organisasjoner som arrangerer leirer for barn fra vanskeligstilte hjem, og som er lagt til rette for de som ikke har råd.

– Men våre leirer er for barn fra alle samfunnslag. Vi tror det er en verdi i seg selv at de som ikke har råd, får delta sammen med andre barn, og ikke bare på egne arrangement, sier han.