President Daniel Ortega skyldte på satanister, biskoper og USA da han talte under jubileumsmarkeringen for revolusjonen. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix

Ortega skylder på satanister, biskoper og USA for volden i Nicaragua

Nicaraguas president Daniel Ortega skylder på helt spesifikke grupper for voldsbølgen i landet de siste månedene.

Uttalelsene kommer i forbindelse med en tale under markeringen av 39-årsjubileet for revolusjonen.

– Protestanter finansiert av «det nordamerikanske imperium» og bedriftssjefer i landet har konspirert om et «coup d'etat» (statskupp red.anm.) i Sentral-Amerika, sa presidenten til tusenvis av oppmøtte støttespillere i Managua.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sa videre at katolske biskoper som har forsøkt å få til dialog mellom ham selv og opposisjonen, «oppfører seg som kupplanleggere», samtidig som han hevdet at noen kirker har våpenlagre og samarbeider med protestantene.

Stående på en scene, sammen med den cubanske og venezuelanske utenriksministeren og sin kone Rosario Murillo, pratet Ortega som om hans regjeringsstyrker var ferdige med de offentlige angrepene mot presidentens motstandere.

– Det har vært en smertefull kamp. Smertefull fordi vi har konfrontert en væpnet konspirasjon finansiert av interne krefter vi kjenner, i tillegg til eksterne krefter, sa Ortega.

– Satanistene må manes ut, konkluderte han.

De tre månedene med opptøyer i det som brukte å være Sentral-Amerikas tryggeste land har kostet rundt 280 liv, de fleste av dem unge protestanter, ifølge menneskerettighetsgrupper.

Presidenten nevnte ikke de døde protestantene i sin tale, men gikk heller gjennom listen over de over 20 drepte politimennene som han hevder ble drept av «terrorister».

Les også
Pave Frans ber om videre dialog i Nicaragua
Les også
Journalist skutt og drept i Nicaragua
Les også
Ortega møter kirken i håp om nye samtaler i Nicaragua