MØTE I KRINGKASTINGSRÅDET: Fra
...
MØTE I KRINGKASTINGSRÅDET: Fra venstre programdirektør Per Arne Kalbakk, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og rådsleder Per Egdar Kokkvold. Foto: Silje Rognsvåg
Kringkastingsrådet roser «Pubertet»-serie
Del
... men noen rådsmedlemmer er kritisk til språkbruken.

Kringkastingsrådet behandlet torsdag morgen 300 klager på Newton-serien «Pubertet». Målgruppen for programmet er 8-12 år. I tillegg kom det inn 300 positive reaksjoner.

I programmets mest kontroversielle episode stikker programleder Line Jansrud, som er lege,en plast-modellpenis inn i en fuktet plast-modellvagina.

Klagerne har reagert på språkbruk i programmet og at serien er tilgjengelig for barn i alle aldre på NRK Supers app og nettside.

Flere av rådsmedlemmene sa under rådsmøtet at de var kritisk til bruken av slangord om kjønnsorganer og sex.

– Jeg har vanskelig for å forstå at man trenger å bruke begreper som fitte, knutte, pule, sa Finn Egil Holm.

Distriktsdirektør i NRK, Grethe Gynnild Olsen, understrekte at programlederen i Newton ikke selv bruker sterke ord og uttrykk gjennom serien, men at de nevnes for å forklare hvordan barn og unge bruker uttrykkene.

Behandler klager om dødshjelp, sex og partidebatt  

Vedtaket

Et samlet Kringkastingsråd sier at selv om de har «forståelse for at enkelte scener kan virke sterke både verbalt og billedmessig, mener likevel rådet at NRKs Newton-serie om pubertet «har lykkes godt som folkeopplysning».

«NRK har vært modig og våget å være kontroversielle med serien. Samtidig har man vært åpen og med sin faglige tyngde i redaksjonen, gitt serien troverdighet», uttaler rådet.

Programmet er første gang NRK behandler temaene seksualitet og pubertet for barn og unge siden Trond-Viggo Torgersen viste fram nakne kropper i programmet «Kroppen» i 1981.

Rådet peker på at dette er prosesser alle må gjennom før eller senere, og at et er viktig å «behandle temaene med naturlighet, åpenhet og grundighet».

Se møtet i Kringkastingsrådet direkte:

 

kringkastingsrådet,pubertet,Newton,line jansrud,finn egil holm,sex,kjønnsorganer,språkbruk,nrk super,nrk,trond-viggo torgersen,kropp