NASJONALMONUMENT: Skulpturen t
...
NASJONALMONUMENT: Skulpturen til minne om Hellig Olavs seier i Nesjarslaget i 2016 står ytterst på brygga i Helgeroa. Foto: Tor Weibye
1000-årsmarkering for Hellig Olavs seier ved Nesjar-slaget
Del
25. MARS 1016 vant Hellig Olav slaget ved Nesjar der han nedkjempet en rekke av de mektigste norske høvdingene under ledelse av Svein Jarl. 1.000 år etter, på Olsokdagen den 29. juli, avdukes et nytt nasjonalmonument på brygga i Helgeroa til minne om slaget.

I følge historikere var Nesjarslaget en svært viktig seier for Olav Haraldsson på veien til kristningen av Norge. Det er en av grunnene til at en rekke lokale aktører har gått sammen om en markering av begivenheten med ulike arrangementer gjennom hele 2016.

Monumentet i Helgeroa reises litt nord for stedet der slaget sto, et slag som i følge flere skriftlige kilder involverte 5.000 krigere og omlag 75 skip.

Det er den tyskfødte skulptøren Martin Kuhn som har utført det nye nasjonalmonumentet i larvikitt, steinen som er stedstypisk for området og som er hentet ut av et steinbrudd i Tvedalen, noen kilometer nord for Helgeroa.

LES: Bygger karakter etter vikingidealer

Hoveddelen av monumentet består av to smale og åtte meter høye rektangulære steinblokker. I følge kunstneren former de ikke et kors, men korsformen blir til som følge av rommet i mellom blokkene.

Martin Kuhn flyttet til Norge i 1994 og bosatte seg i Tjølling i Larvik kommune. Han har blant annet utført en lang rekke store offentlige utsmykningsoppdrag og har siden 2008 vært steinskulpturlærer ved Høgskolen i Vestfold.

vestfold,helgeroa,hellig olav,michael kohn,nasjonalmonument,nesjar,nesjarslaget,nyheter,kristendommen,kristus,kristning,slag