DØDE: En nepalsesisk kvinne går forbi et skadet hus i Balaju i Kathmandu. Stadig flere døde hentes ut av ruinene, og behovet for hjelp er enormt.

Evakuerer norske misjonærer fra Nepal

Tusenvis er bekreftet døde, og mange tusen er skadet etter jordskjelvet i Nepal. Nå utfordres kristenfolket til å gi, og misjonærer med barn evakueres fra landet.

– Kan du ringe igjen om ti minutter? Vi er i en evakueringssituasjon, så vi må først få bestilt billetter, opplyser Heidi Westborg Steel når Dagen ringer. Hun er generalsekretær i HimalPartner (tidligere Tibetmisjonen), en organisasjon som kjenner landet godt og som har et stort nettverk der.

To viktige spørsmål skal besvares de nærmeste dagene: Hva gjør de? Og hvem skal de samarbeide med?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut fra meldingene HimalPartner har fått, var jordskjelvet lørdag merkbart i hele Nepal. I Kathmandu var ødeleggelsene størst i de eldste bydelene. Flere på verdensarvslisten og et gammelt, høyt tårn fra 1832 skal ha rast sammen.

Evakuert

Dagen skrev mandag om den norske misjonærfamilien Kippenes som måtte sove ute under en trampoline natt til søndag. De skal evakueres til Thailand.

– Det var ganske tøft søndag. At det kom et etterskjelv på 6,7, trigget følelsen av frykt. I tillegg regnet det. Det skapte en stemning som ble veldig tøff, spesielt for barna. Derfor velger vi å evakuere dem. Så får vi se hva som skjer når ting de har fått roet seg ned der, forteller Steel.

De øvrige tre misjonærene blir værende i Kathmandu. En reiser tilbake til sitt hjem i Pokhara. Det ligger ikke langt fra episenteret, men ble ikke så hardt rammet.

Det var i går usikkert om de ville greie å komme seg dit, på grunn av usikre veier.

Okhaldunga

Normisjon mottok søndag en melding fra ekteparet Kristin og Erik Bøhler i Okhaldunga. Der skriver de om et varslet jordskjelv som var anslått å være 9 på Richters skala. Til sammenligning hadde lørdagens jordskjelv en styrke på 7,9.

– Det går veldig mange rykter, og lokalbefolkningen påstår at de vet når det neste jordskjelvet kommer. Folketroen vil forresten ha det til at gravide som sitter på bakken under et jordskjelv, vil miste barnet, opplyser Steel.

SMS-innsamling

På nettsiden oppfordrer HimalPartner folk til å gi penger via SMS, som et bidrag til å bygge opp igjen Nepal etter katastrofen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Dagen snakker med Steel har hun ingen oversikt over hvor mye penger som har kommet inn, fordi de har hatt mer enn nok å gjøre med å evakuere medarbeidere i Nepal.

– Hva kommer pengene til å gå til hos HimalPartner?

– De vil primært bli brukt til oppbygging. Det store spørsmålet er hva vi konkret skal gjøre, og hvem vi skal samarbeide med. Vi kjenner Nepal veldig godt og har et enormt nettverk. Vår oppgave i nødhjelpsperioden er å sette aktører i kontakt med hverandre og legge til rette for at hjelpearbeidet skjer på en god måte.

Hun gir et eksempel fra tsunamien som rammet Sri Lanka i 2004. Det skal ha blitt sagt i ettertid at de lokale opplevde to traumer. Først tsunamien, og deretter hjelpearbeidet.

– Der er mange velmenende mennesker som ønsker å hjelpe, men jeg tenker at den enkelte av oss må spille den rollen vi skal spille. Og det å gi penger er veldig vesentlig.

– FN må organisere

Søndag ettermiddag møtte Dagen utenriksminister Børge Brende (H).

– Hvordan skal man unngå at nødhjelpsarbeidet blir kaotisk?

– Det er viktig at FNs humanitære organisasjon, OCHA, står for koordineringen. Viktigst er det å få inn hjelp nå. Det trengs rent drikkevann og renseutstyr, medisiner og helsepersonell. Med så mange skadde greier ikke Nepals helsevesen å ordne opp i dette, sier Brende (H) til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En drøm

Steel nevner en hendelse fra fredag, som har blitt sterkt for dem i etterkant. En kvinne ringte inn og ville ha litt informasjon om Himalpartner, fordi hun hadde hatt en visjon og opplevde at hun hadde hørt ordet «himalayafolket».

– Vi trodde jo at det var Himalpartner hun hadde hørt, men det skulle vise seg at det handlet om noe mye større enn oss. At det var en bønn for himalayafolket, forteller hun.

Normisjon

Også Normisjon har satt i gang en innsamlingsaksjon via SMS til hjelpearbeidet i Nepal, og regner med å sette i gang en ny innsamling mer rettet mot gjenoppbygging i løpet av kort tid.

Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland opplyser at de har tre misjonærer i Nepal samt at de støtter en utsending fra Wycliffe. En volontør blir i løpet av de nærmeste dagene evakuert til Norge.

Kvelland forteller at hun har hatt kontakt med Kristin Bøhler som skriver at de ved sykehuset i Okhaldhunga har forskanset seg i en av de nye bygningene, og at de har fullt av pasienter der.

Kristin Bøhler skriver videre at «Det var et kraftig jordskjelv mens vi var i kirken søndag, men denne er heldigvis solid, så det gikk bra. Det sover mange i kirken om natten.» Kvelland sier til Dagen at det stadig kommer nye etterskjelv, og at de kan fortsette i måneder, etter det hun har forstått.

Har det begynt å komme inn penger til hjelpearbeidet?

Ja. Vi har fått en del titusener på SMS-kampanjen allerede. Pengene vil i hovedsak gå til driften ved Okhaldunga, som bistår jordskjelvofrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

200 nordmenn

Utenriksdepartementet opplyste til NTB i går at det var i overkant av 200 nordmenn i Nepal da jordskjelvet inntraff i helgen, og at myndighetene hadde kommet i kontakt med i underkant av ti av dem.

UD oppfordrer nordmenn som vil reise fra Nepal til å ta kontakt med reisebyråer for mer informasjon. Flere av nordmennene har allerede forlatt landet, opplyser departementets pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen til NTB.

Flyplassen i Kathmandu er delvis operativ, men den er tom for forsyninger av mat og vann, ifølge Salvesen. Flere nordmenn har det siste døgnet overnattet ved den norske ambassaden i Nepal, som fortsatt jobber med å bistå de trengende.

Jordskjelvet

Inntraff cirka klokka 12 lørdag lokal tid.

Hadde en styrke på 7,9 og var 2 kilometer dypt. Episenteret var 77 kilometer nordvest for hovedstaden Kathmandu.

Nærmere 4.000 mennesker er så langt bekreftet døde, men myndighetene frykter at antallet omkomne kan stige til 4.500.

Minst 29 av landets 75 distrikter er berørt av skjelvet. Landets regjering har erklært unntakstilstand i disse områdene. Skjelvene gjorde også skader i nabolandene Bangladesh, Tibet i Kina og India.

En rekke land sender mannskap og nødhjelp for å bistå med redningsarbeidet søndag. Norge bistår i første omgang med 30 millioner kroner.

Jordskjelvet er det kraftigste i Nepal siden 1934.

Kilde: USGS, AFP, NTB

Les også
Stadig flere døde hentes ut av ruinene i Nepal
Les også
Brende oppfordrer nordmenn til å bli i Nepal
Les også
Livredde nepalesere sov ute mens jorda ristet
Les også
Ber om hjelp etter katastrofenJordskjelvet
Les også
Stort antall sårede til «norsk sykehus» i Nepal