INGEN ARVTAGER: Oslo International Bible College gikk konkurs 31. mars i fjor. Grunnlegger Finn Henrik Friis Larsen ville starte på nytt, men får ikke offentlig godkjenning.

Ny Friis Larsen-skole ikke godkjent

Finn Henrik Friis Larsens nye bibelskole får ingen offentlig godkjenning. Utdanningsdirektoratet ser ikke at det er noe behov for Oslo Internasjonale Bibeltrening Center (OIBTC).

Aksjeselskapet Oslo Internasjonale Bibeltrening Center ble opprettet allerede i august 2013, over syv måneder før Oslo International Bible College ble slått konkurs.

Det ble søkt om offentlig godkjenning av OIBTC samme dag som OIBC-konkursen ble registrert, med tanke på oppstart høsten 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avslag

Finn Henrik Friis Larsen var rektor ved Oslo International Bible College. Foto: Fred C. Gjestad

Avslaget er basert på flere spesifikke punkter i læreplanen for den planlagte skolen samt en samlet vurdering.

På tross av suppleringer som er ettersendt i perioden fram til avslaget, har ikke OIBTC klart å overbevise Utdanningsdirektoratet (Udir) om at dette er en skole som bør godkjennes.

Direktoratet mener at fag- og timefordelingen ikke er i henhold til minstekravene i regelverket. Det samme gjelder kompetansemålene og vurderingsordningene som er satt opp.

Blant annet påpekes det uoversiktlighet i presentasjonen av fag- og timeplaner. Udir finner noen av lærings- og kompetansemålene vanskelige å vurdere. Formuleringer som «Viser en vekst i ønsket som disippel i en personlig vandring med Herren og praktisering i disipliner som fremmer slik vekst» mener Udir er «vanskelig vurderbare.»

Når det gjelder vurderingsordningene påpeker Udir at uttrykk som karakterutskrift, vitnemål og diplom som brukes om hverandre og dermed skaper uklarhet for studentene.

Ikke behov

Udir mener heller ikke at det i tilstrekkelig grad er behov for en ny bibelskole i samfunns- eller arbeidslivet av den typen Friis Larsen ønsket å starte.

Det vises da til at det finnes andre skoler i Oslo-området som tilbyr det samme som OIBTC, og direktoratet kan ikke se at «Oslo Internasjonale Bibeltrening Center AS har et tilbud som skiller seg vesentlig fra de som tidligere er vurdert» og som har fått avslag.

Seriøsitet

Friis Larsen står i Brønnøysundregisteret som daglig leder for OIBTC AS. Styreleder Paul Atina Omayio står oppført som fratrådt, mens styrets nestleder er Solveig Friis Larsen, Finn Henrik Friis Larsens kone.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I avslaget fra Utdanningsdirektoratet vises det til lovens sentrale kriterier. Blant dem er «Søkerens seriøsitet, herunder om søkeren tidligere har hatt en sentral posisjon ved en offentlig godkjent skole som har mistet godkjenningen grunnet gjentatte eller alvorlige regelbrudd».

– Alvorlig tillitsbrudd

I februar 2014, etter over halvannet år der både Kunnskapsdepartementet og Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) gikk OIBC svært nøye etter i sømmene, måtte skolen stanse driften.

Nokut hadde ingen tro på at skolen var i stand til å rette opp alle manglene som var avdekket gjennom Nokuts revisjonsrapport. OIBC strøk på 14 av 17 punkter. Bare bygninger og annen infrastruktur fikk ståkarakter.

– Vi har ikke stått overfor en så alvorlig situasjon tidligere, hverken innen fagskoleutdanning eller høyere utdanning, uttalte kommunikasjonssjef Gard Realf Sandaker-Nielsen i Nokut til Dagen.

– Oslo International Bible College kan ikke dokumentere at studieplanen og kvalitetssikringssystemet som lå til grunn for opprinnelig godkjenning noensinne har vært tatt i bruk. Vi ser på dette som et alvorlig tillitsbrudd, uttalte Nokut-direktør Terje Mørland.

Les også
Norske bibelskoler overstrømmes av utlendingerBibelskoleelever
Les også
Høy stryk-prosent blant OIBC-eleverOIBC-studentene
Les også
MF får 3,5 millioner for OIBC-studentene
Les også
Friis Larsen vil prøve igjenOIBTC
Les også
OIBC kaster kortene, begjærer seg konkursOslo International Bible College