BEVISSTGJØRING: Arrangementet
...
BEVISSTGJØRING: Arrangementet "Walk for freedom" ønsker å bevisstgjøre folk om kampen mot menneskehandel og slaveri. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK
Marsjerte for de stemmeløse
Del
Kledd i sort og med teip over munnen marsjerte tusenvis over hele verden lørdag for kampen mot menneskehandel og moderne slaveri. I Norge ble dagen markert på 13 ulike steder.

For andre år på rad arrangerer organisasjonen A21 « Walk for freedom » i Oslo og en rekke andre byer i Norge. Målet er bevisstgjøring rundt moderne slaveri og menneskehandel.

– I Norge jobber vi mye med bevissthet. Vi tror at hvis vi får informasjon om menneskehandel inn i skolen, kan det være med å endre holdninger. Jeg gikk på skole i Norge og kan ikke huske at jeg lærte noe om menneskehandel, selv om det er den raskest voksende kriminaliteten i verden, sier Hanne Kristin Mythe som er leder for A21 i Norge.

Under marsjen sto flere mennesker fra A21 i gatene og delte ut informasjonsflyers. En sort teip-bit over munnen til deltagerne symboliserte ønsket om å gi stemme til de stemmeløse ofrene for slaveri og menneskehandel.

 « Walk for freedom » er et globalt arrangement og ble arrangert i 247 byer i 38 land rundt om i verden på lørdag. Dette er tredje gang « Walk for freedom » arrangeres på verdensbasis.

I Norge ble det, ifølge A21s nettsider, avholdt marsj 13 ulike steder denne lørdagen: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger. Kristiansand, Førde, Lillehammer, Grenland, Hamar, Haugesund, Levanger, Molde og Notodden.

– Viktig kamp

Markeringen er et prosjekt som er ledet av A21, en global anti-menneskehandesorganisasjon som er dedikert til å bekjempe slaveri og avskaffe urettferdighet i det 21. århundret.

I et panel som svarte på spørsmål om slaveri og menneskehandel under arrangementet satt blant andre Filip Rygg som er daglig leder i den kristne tankesmien Skaperkraft .

– Kampen mot menneskehandel er viktig og noe vi engasjerer oss mye i. Vi har en egen researcher som jobber med dette og har gitt ut en bok om det. Neste år kommer det en ny bok, forteller Rygg.

ERFARING: F.v. Kelsey Klaseie fra A21, Emilie Beck fra Aftenpostens serie STUCK, Steinar Sudenlin fra Røde Kors, Filip Rygg fra Skaperkraft, Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad fra Krf og daglig leder i A21 Hanne Kristin Mythe delte sin erfaring fra kampen mot menneskehandel. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK
 

Han forteller at Skaperkraft først og fremst jobber på den politiske arenaen og at A21 gjør en viktig jobb med bevisstgjøring ellers i samfunnet.

– Alle de ulike arenaene er viktige i kampen mot vår tids slaver, sier Rygg og fremhever også Maritastiftelsen som jobber med å hjelpe ofre for menneskehandel lokalt.

45 millioner slaver, 900 i Norge

Forskningsrapporten 2016 Global Slavery Index , som er utarbeidet av stiftelsen Walk Free Foundation , anslår at det finnes over 45 millioner mennesker som er ofre for en eller annen form for moderne slaveri. Det anslås at av disse er det omkring 900 personer som lever som slaver i Norge. Det er 0,018 prosent av Norges befolkning.

Rapporten anslår at 58 prosent av slavene i verden lever i landene India, Kina, Pakistan, Bangladesh og Usbekistan. Landet som ligger høyest i prosentandel av befolkningen som er utsatt for slaveri ifølge rapporten er Nord-Korea med over 4,3 prosent.

Kristent engasjement

Organisasjonen A21 har 12 kontorer i 11 land. Den er ikke religiøst forankret men mange kristne har latt seg engasjere av kampen mot menneskehandel.

– Jeg synes det er veldig viktig å være med å belyse hva som skjer i verden i dag og vise min støtte til de som ikke har muligheten til å gå, sier Sophie Kjølstad som går i Filadelfia-kirken i Oslo .

Hun og venninnen Maria Aanje er med og går «Walk for freedom» for andre gang og synes det er viktig å skape bevissthet om menneskehandelen som foregår.

– Jeg ante ikke at det fantes så mange slaver før søsteren min, som var med i organisasjonen for noen år siden, fortalte om det. Det er for lite bevissthet rundt dette, sier Aanje.

ENGASJERTE KRISTNE: (f.v.) Sophie Kjølstad (29) og Maria Aanje (28) er to av mange unge kristne som engasjerer seg i kampen mot menneskehandel. Teip på munnen symboliserer de stemmeløse ofrene. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK
 

De synes det er en naturlig del av det å være kristen å støtte kampen mot slaveri.

– Det er jo mye i Bibelen om at man skal se andre mennesker, de er like verdifulle. Det er kjempeviktig å elske andre, sier Kjølstad.

– Naturlig at kirken reiser seg

Filip Rygg i Skaperkraft synes det er gledelig å se et økt engasjement i kampen mot menneskehandel i et bredt lag av kristne miljøer.

– Som kristen ser jeg på kampen for de undertrykte som et sterkt bidrag i oppdraget Jesus gav oss. Det er naturlig at den kristne kirken reiser seg i kampen for frihet, sier han.

Han mener det ligger en diakonal nerve i dette engasjementet.

– Diakonale skoler og sykehus ble startet da det offentlige ikke maktet oppgaven. Når en i dag ser at det offentlige ikke har fått til å ta kampen mot slaveriet vokser det opp engasjement blant både de unge og andre i kirker og menigheter. Jeg synes det er sterkt å se at folk engasjerer seg i denne kampen, sier Rygg.

moderne slaveri,slaver,moderne slaver,stemmeløse,demonstrasjon,marsj,menneskehandel,kpk,a21,walk for freedom,hanne kristin mythe,kriminalitet,oslo,bergen,trondheim,stavanger,kristiansand,molde,hamar,grenland,lillehammer,førde,haugesund,notodden,filip rygg,skaperkraft,tankesmien skaperkraft,mariastiftelsen,walk free foundation,india,pakistan,bangladesh,usbekistan,kina,rapporter,nord-korea,sophie kjølstad,filadelfiakirken,filadelfiakirken oslo,maria aanje,bibelen,engasjement