BETYDD MYE: Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland sier at Gå Ut Senteret i Hurdal har betydd utrolig mye for Santalmisjonen, og senere for Normisjon i 30 år.

Flytting skal sikre videre skoledrift

Misjonsskolen Gå Ut Senteret flyttes fra Hurdal til Trondheim. Styreleder Ole Martin Rudstaden tror og håper at de nå får en skole som vil vise seg bærekraftig i lang tid.

Avgjørelsen som ble tatt på et ekstraordinært årsmøte fredag, har utløst glede og skuffelse i Normisjon.

Jann Even Andresen, pastor og daglig leder i Salem i Trondheim, ser fram til at driften av skolen skal flyttes dit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

–Vi er en stor studentmenighet og driver en lederskole hver tredje lørdag der de fleste er studenter. I tillegg har vi en disippelskole. Vi har et ønske om å styrke den internasjonale profilen, og nå ser vi at Gå Ut Senteret (GUS) kan hjelpe oss med det, sier han.

Fortsatt grunnlag

Kai Ove Berg, rektor ved GUS, mener at det fortsatt er grunnlag for videre drift i Hurdal.

– Det vi har sett, og som vi tror kunne gitt skolen en ny sjanse, var om det ble sett på driftsformen i Hurdal. Noe av det vi har etterlyst er et tettere eierskap til skolen og driften, sier han.

Normisjons eneste misjonsskole ble nylig godkjent for 72 elever, men har bare 26 dette skoleåret. Resultatmessig har det vært underskudd hvert år de siste ti årene.

Normisjon ligger an til å få et underskudd på rundt 12 millioner i år, og både generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland og styreleder i Normisjon, Tormod Kleiven, har sagt til Dagen at situasjonen tvinger dem til å tenke nytt om arbeidet i Norge og i utlandet.

Videre skoledrift

Kleiven tror vedtaket om flytting gir mulighet for videre skoledrift innenfor et konsept som er økonomisk ansvarlig.

– Har de ansatte fått tilbud om å fortsette i Trondheim?

– Det vil være en del av drøftingene videre. De representerer en viktig kompetanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva var reaksjonene fra de ansatte på avgjørelsen om å flytte skolen?

– Jeg vil ikke si så mye mer enn at det er en krevende beskjed å få. De har et sterkt forhold til arbeidsplassen, og da er det naturlig at det er vondt og vanskelig å ta imot.

– De er klare

Kleiven opplyser at de har gjort en del grunnlagsarbeid for å se på muligheten for skoledrift andre steder.

– Foreligger det konkrete planer for hva dere kommer til å gjøre med Gå Ut Senteret?

– Landsstyret har bedt generalsekretæren om å utarbeide ulike løsningsforslag for den videre forvaltning av Normisjons bygninger i Hurdal.

– Er Salem menighet i Trondheim klar til å gå i gang med en misjonsskole allerede fra høsten?

– De har presentert noe som viser at de er klare til å få til det som et prosjekt, ja. Og de har fått ja fra forsamlingen.

Internasjonal misjon

Rudstaden sier i en pressemelding etter årsmøtet fredag at Normisjon, slik han ser det, er helt avhengig av å ha en skole som har sitt utgangspunkt i internasjonal misjon og som skaper begeistring, utfordrer og utruster til misjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland sier i samme pressemelding at Gå Ut Senteret i Hurdal har betydd utrolig mye for Santalmisjonen, og senere for Normisjon i 30 år.

– Nå må vi imidlertid se framover og sørge for at Misjonsskolen Gå Ut Senteret i Trondheim viderefører dette arbeidet. Å knytte skolen opp mot et levende og pulserende menighetsmiljø tror vi vil være en styrke både for skolen og menigheten, sier hun.

Gode synergier

Pastor Jann Even Andresen i Salem tror på gode synergier mellom skole og menighet.

– Jeg tror at misjon i dag er helt avhengig av levende menigheter som sender ut mennesker. Det viktigste er at vi sammen med Normisjon kan skape en oppdrift, sier han.

Nåværende rektor ved GUS sier han ønsker alle bibelskoletilbud velkommen, men stiller spørsmål ved om det er mulig å flytte det konseptet de har i Hurdal til Trondheim.

– Rent akademisk er det ikke noen stor utfordring å finne kurs som kan fylle behovene faglig. Utfordringen er at man mister den praktiske og dannelsesmessige biten av utdanningen som er knyttet til det å bo og leve sammen på ett sted over tid. Det har man ingen god løsning på i dag, mener han.

Han spør seg også hvordan Normisjon fremover skal ivareta de samarbeidspartnerne som GUS har; Norsk Luthersk Misjonssamband, Frikirken, Pinsevennenes Ytremisjon og andre internasjonale partnere.

Der har man ikke noe godt alternativ foreløpig, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gå ut senteret

Gå Ut Senteret ble etablert i 1984 av det som den gang het Santalmisjonen, og er et tverrkulturelt studiesenter med fokus på internasjonalt arbeid og misjon.

Skolen har slitt med økonomisk underskudd og lave studenttall de siste årene.

Fredag 6. desember 2014 ble det avgjort at skolen flyttes fra Hurdal til Trondheim.

Skolen har slitt med økonomisk underskudd og lave studenttall de siste årene.

Les også
Gå Ut Senteret flyttes til TrondheimGå Ut Senteret
Les også
Gå Ut Senteret trues nok en gang av nedleggelseGå Ut Senteret
Les også
– Fusjon er veien å gå for de små regionene
Les også
Feirer 100 år med økende studenttall
Les også
Hvorfor alle bør gå ett år på bibelskole