SLUTT: Oslo Sjømannskirke på Bygdøy (til venstre på bildet) ble solgt for 57 millioner kroner. Foto: Z Ovenfra/Sem og JohnsenFoto: Z Ovenfra/Sem og Johnsen

– 50 trakk seg etter omstridt kirkesalg

Den Indre Sjømannsmisjon (DISM) satser på å utvide arbeidet. Samtidig sier veteran at 50-60 støttespillere har trukket seg i protest mot salget av Oslo sjømannskirke.

Etter at Indre Sjø solgte sjømannskirken i Oslo for 57 millioner kroner, har de fått mye penger å rutte med. Dette medfører at organisasjonen nå søker etter nestleder ved hovedkontoret og tre misjonssekretærer i faste og fulle stillinger.

Åpning for nysatsing

– Salget av sjømannskirken i Oslo har gitt oss åpning for nysatsing, sier generalsekretær André Sætre til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at salær ved salget av kirken ble fratrukket, satt DISM igjen med en gevinst på over 56 millioner kroner. Når all gjeld var slettet, hadde de 42 millioner kroner til disposisjon.

– Det er plassert 35 millioner kroner på bankkonto. Vi vurderer å plassere midlene i fond, men er litt usikker på markedet fremover. De resterende sju millioner kroner står til disposisjon for blant annet eiendomskjøp. Vi ønsker at driften skal finansieres gjennom gavemidler, og satser derfor på å få nye givere, forklarer Sætre.

Seamans Mission

Han vil spesielt fremheve arbeidet som drives gjennom Seaman’s Mission i Bergen, Stavanger og Ålesund.

– Vi har store muligheter for evangelisering overfor mannskap på cruiseskip. Mange av disse er lavtlønnede, og kommer til våre baser for blant annet å bruke Internett for å ha kontakt med sine familier. Vi tilbyr kaffe og kaker, og deler ut bibler, nytestamenter og traktater, forteller han.

Sammenslåing?

Generalsekretæren ser lyst på fremtiden for Indre Sjø, og mener at det er behov for dem.

– Vår organisasjon er liten og smidig, og kan arbeide på en annen måte der de store organisasjonene ikke satser, sier Sætre.

Han legger til at det er ingen konkrete planer eller forhandlinger om sammenslåing med andre organisasjoner.

– Dette er opp til landsstyret å arbeide med, og vi vet ikke hva fremtiden vil bringe, konstaterer generalsekretæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forlater Indre Sjø

Men det er ikke alle som er like begeistret for utviklingen i Den Indre Sjømannsmisjon.

VETERAN: Jan Paus har fått nok av Indre Sjø.

– Mellom 50 og 60 tidligere støttespillere i Oslo har nå forlatt Indre Sjø, og misjonen har smått med kontakter igjen i landsdelen etter det som skjedde, forteller Jan Paus til Dagen.

Han forstår at DISM må vurdere sine ressurser og eiendommer. Men prosessen i forbindelse med salget, kan han verken forstå eller akseptere.

– Sjømannskirken ble drevet med overskudd i flere år. Men plutselig ble det gjort et vedtak om salg over hodet på oss som var engasjert der. Misjonen la ut en vigslet kirke som boligeiendom på Bygdøy, konkluderer Jan Paus.

Han har vært aktiv i Indre Sjø i en årrekke i ulike sentrale posisjoner. Men nå har han fått nok.

Forundret

– Jeg er forundret over at det nå skal ansettes fire nye heltidsansatte når misjonen har underskudd og inntektene har sviktet. Den eneste grunn til at de kan ansette må jo være penger fra salget av kirken. Det ble uttalt den gangen av ledelsen at hele organisasjonen ville gå under hvis en ikke solgte kirken, sier Paus.

Han viser til at nå skal Indre Sjø plutselig satse i Oslo der det knapt finnes lokale støttespillere igjen.

– Misjonen har kjøpt en nedlagt kafé for fem millioner kroner, og skal også drive misjon overfor cruiseskipene i Oslo. Men dette blir ikke enkelt når det er så laber støtte for organisasjonen i nærmiljøet, sier Jan Paus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Starter sjømannsmisjon-kafe i Oslo sentrum
Les også
Far foreslo son til sal av Oslo SjømannskyrkjeDen indre sjømannsmisjon
Les også
Sjømannskirken på Bygdøy solgt for 57 millioner
Les også
Måtte ta eit val
Les også
Sjømannskirka solgt, kjøperen er hemmelig