Skal dele ut 128.000 bibler i nytt fylke

– Generøst og helt greit, sier Human-Etisk Forbund.

OrganisasjonenBibelen til alle Østfold planlegger å gi en bibel til hver husstand i Østfold fylke.

I oktober 2014 fikk alle hjem i Finnmark besøk og tilbud om en gratis bibel i aksjonen Bibelen til alle som ble arrangert avUngdom i Oppdrag (UiO). Nå står Østfold fylke for tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lokalt organisert

Det er Ungdom i Oppdrag som har vært initiativtager til aksjonen «Bibel til alle» hvor det langsiktige målet er at alle husstander i hele Norge og etter hvert hele verden får en bibel. UiO har vært opptatt av lokal forankring og i Østfold drives prosjektet helt og fullt av lokale krefter.

– Vi haddeLoren Cunningham på besøk iFiladelfia i Fredrikstad i høst for å inspirere folk til å bli med på dette prosjektet. Innen nyttår hadde vi etablert et eget styre og en egen organisasjon ble registrert i Brønnøysundregisteret, forteller Andres Hverven, som er styreleder for Bibelen til alle Østfold.

Han kommer selv fraDen norske kirke, men er opptatt av at de får med seg folk fra ulike kirkesamfunn og foreninger samt fra alle deler av fylket.

– Det er viktig for oss at vi har representanter fra et bredt utvalg i Østfold både geografisk og tverrkirkelig, sier han.

Foreløpig er det i tillegg til styret satt ned ulike komiteer for komiteer for bønn, innsamling, PR, kulturell inspirasjon og distribusjon.

– Vi jobber nå med å organisere lokale komiteer i alle kommunene, sier Hverven.

Ikke negativ

– Det høres ut som noe av det bedre Ungdom i Oppdrag kan drive med, sier pressesjef iHuman-Etisk Forbund (HEF)Jens Brun-Pedersen til KPK.

Han er slettes ikke negativ til at kristne i Østfold vil gå fra dør til dør og dele ut gratis bibler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bibelen er et viktig litterært verk som ingen tar skade av å ha i hjemmet, selv om det står mye rart der, sier Brun-Pedersen og legger til at ingen vil forby en slik aksjon.

– Det er en del av både ytringsfriheten og religionsfriheten. Så lenge det er til husstander og ikke til skoler og barnehager har vi i HEF ikke noe imot det.

Utdeling i mars

Planen til Bibelen til alle Østfold er å dele ut biblene i mars 2017. Før det er det mye som skal på plass.

– Dette er et spennende prosjekt både økonomisk og organisatorisk, der vi strekker oss etter Guds hjelp til å inspirere og samle kristenheten i Østfold. Det er ikke lett, men vi tror det er mulig, og vi ser at det vil kunne få mange gode følger på flere plan, sier Hverven som til vanlig jobber som IT-rådgiver og prosjektleder.

LES:Gjør Bibelen
 til snakkis 
i fjordfylket

For å kjøpe inn bibler til alle de nesten 128 000 husstandene i Østfold trenger organisasjonen å samle inn rundt 8 millioner kroner.

– Bibelselskapet er en viktig samarbeidspartner og har gitt oss en veldig god pris på biblene. Vi må allikevel ha garantier for minst 6 millioner før vi kan bestille biblene, forteller Hverven.

Takknemlig for bibelgave

Brun-Pedersen synes aksjonen høres svært generøs ut og forteller at han selv har opplevd å få en flott bibel i gave.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For ikke så lenge siden fikk jeg tilsendt et flott og sikkert påkostet bibelverk fra en kristen mann. Da sendte jeg et brev tilbake og takket, for det er jeg bare takknemlig for.

Han sier det må være opp til det enkelte medlem i HEF i Østfold å bestemme om de vil takke ja eller nei til tilbudet om en bibel.

– Det vil ikke overraske meg om de fleste medlemmene våre allerede har en bibel i hjemmet. Om de takker ja eller føler det er påtrengende vil nok variere, sier pressesjefen.

Ingen agenda

Styreleder Hverven tror mange av innbyggerne i Østfold vil kunne ha glede av å få en bibel.

– Vi tror veldig mange ser at det er mye bra med bibelen, selv om de leser den på ulike måter. Vi har ingen agenda annet enn at bibelen skal ut og at det skal være fokus på bibelen i lokalsamfunnet gjennom de ulike menighetene. Vi skal ikke tvinge på noen spesifikk tolkning, sier han.

LES OGSÅ:Pinsevenner står i kø for å få bibel med liturgi

Organisasjonen planlegger å ha flere kulturelle arrangementer med fokus på bibelen under aksjonen.

– Vi ønsker et stort spenn i disse arrangementene med fokus både på bibelen i et kulturforståelsesperspektiv, kanskje som teater, i samtalegrupper og andre ulike arrangementer. Poenget er at det ikke bare blir i menighetene, men ute blant folk flest, sier Hverven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De må respektere at noen vil si nei takk, men det gjør de helt sikkert, sier Brun-Pedersen i HEF.

Positive erfaringer

Erfaringene UiO gjorde da de gjennomførte aksjonen i Finnmark gjør at Hverven har store forventninger til mottagelsen i Østfold.

– De opplevde kun en håndfull personer som sa nei til å få en bibel og får fortsatt, over et år etterpå, henvendelser fra folk som ikke var hjemme og som ønsker å motta en bibel, sier han.

Undersøkelser gjennomført av InFact i forkant av aksjonene viser at omtrent like mange prosent av befolkningen i Østfold som i Finnmark ikke hadde en bibel hjemme fra før.

– Mange tenker at de fleste allerede har en bibel, men undersøkelsen viser at 38 prosent i Østfold ikke har det. Av de som har det, har over halvparten en eldre utgave og ikke den nye 2011-oversettelsen, sier Hverven som håper at også folk i Østfold vil ta imot gaven.

– Hans Nielsen Hauge er en av dem som i sin tid preget Østfold gjennom et fokus på bibelbruk i hverdagen, for folk flest. Nå håper vi at vår kampanje også kan føre til noe positivt for fylket.