UNDERSKUDD: Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland leder en organisasjon som hadde stort underskudd i fjor.

Misjonærutdanning legges på is

Det kan ta tre-fire år før Normisjon igjen kan tilby tradisjonell misjonærutdanning. Hvis det noen gang skjer.

Tidlig i desember ble det vedtatt at Gå Ut Senteret, som er Normisjons eneste misjonsskole, flyttes fra Hurdal til Trondheim. Bakgrunnen var at organisasjonen ikke mente det var grunnlag for å drive skolen videre i sin nåværende form. De siste ti årene har skolen slitt med dårlig økonomi og lavt elevtall, og skolen gikk i fjor med et underskudd på rundt to millioner.

LES OGSÅ: Gå Ut Senteret flyttes til Trondheim

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må finne ut hvordan

Ole Martin Rudstaden, styreleder for Gå Ut Senteret, skriver i et brev til venner av skolen før jul at det vil ta tid å bygge skolen på nytt i Trondheim, og at de regner med at den tradisjonelle misjonærlinjen vil være operativ først om tre-fire år. «Med de økonomiske utfordringene som Normisjon står midt oppe i, så ligger det vel ikke an til å bli mange nye utsendinger de neste par årene», skriver han.

– Kan det bli snakk om å legge ned den misjonærforberedende utdanningen?

– Nei. Vår holdning er at vi vil ha den linjen i Trondheim, men Normisjon som helhet må få litt tid til å avgjøre hvordan vi ønsker å gjøre misjonærutdanning i fremtiden.

Ulike løsninger

Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland opplyser at det jobbes med ulike løsninger for hvor nye misjonærer skal få sin forberedelse, men at de ikke har landet ennå.

– Intensjonen har vært at misjonærforberedende utdanning skal være på GUS også når det ligger i Trondheim. Det jobbes med å kvalitetssikre dette samtidig som også andre alternativ vurderes. 2015 vil bli et «mellomår» for misjonærforberedende utdanning i Normisjon. Fra 2016 ønsker vi å ha en permanent ordning på plass, sier hun.

Tre linjetilbud

Gå Ut Senteret har i dag tre linjetilbud: Global disippel, som er et bibelskoleår med rundt fem måneders praksis i utlandet, Faith in Action, som er en linje for misjon og ledelse og Missiologi og Utvikling for de som vurderer langtidstjeneste som misjonær eller teltmaker.

Når skolen startes opp i Trondheim til høsten, blir det foreløpig bare Global disippel, men Faith in Action skal være oppe og gå fra høsten 2016.

Rudstaden peker på at det har vært for få studenter ved Missiologi og Utvikling de siste årene, og tror det hadde vært gunstigere om de kunne tilby et større læringsmiljø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kunstig problemstilling

Johannes Redse, tidligere rektor ved GUS mener på sin side at det er en kunstig problemstilling, fordi misjonsstudentene følger det samme kurset som elevene ved Faith in Action i høstsemesteret.

– Dermed får de et fullverdig pedagogisk tilbud og et godt læringsmiljø, mener Redse.

Han kan ikke se at Normisjon vil ha noen gevinst av å tenke annerledes om sin misjonærutdanning så lenge Faith in Action videreføres. Det nye GUS sitt økonomiske potensiale vil derimot svekkes om misjonærkurset på ett semester ikke føres videre.

– Å gi fra seg et godkjent kurs er bare dumt, rett og slett. Normisjon har ikke noe å tjene på det. En annen ting er om de greier å rekruttere lærere som kan videreføre Faith in Action. Skal de lykkes med det, bør de ha en overlapping med nåværende lærere, sier han.

Stor interesse

Ørjan Tinnan, som jobber med nyetablering av GUS i Trondheim opplyser at de jevnlig mottar nye søkere. Han har stor tro på at flytting av skolen også bidrar til økt interesse.

Når skolen starter opp i høst, er det lagt en plan om to årsverk i tillegg til rektorstillingen som nylig ble lyst ut. I tillegg skal det være plass for to ettåringer.

Hvor skolen skal ligge er fortsatt usikkert, men Tinnan røper at de håper å ha det på plass i løpet av januar.

– Det ser ut til at vi kan få et godt skolelokale og boforhold som gjør at elevene vil kunne bli godt kjent og leve tett på hverandre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hårete mål

I september i fjor hadde Normisjon totalt 21 misjonærer, med en visjon om å øke til totalt 50 misjonærer innen 2025.

– Med dagens økonomiske situasjon klarer vi dessverre ikke en så rask økning som vi har ønsket, sier Kvelland i dag, og viser til at fjorårets underskudd ble på 12,5 millioner.

– Vi la opp til et underskudd på ca seks millioner. De 6,5 millionene i underskudd utover det budsjetterte skyldes i all hovedsak svikt i inntekter samt at underskuddet på GUS ble større en budsjettert, sier hun.

Gå Ut Senteret

Gå Ut Senteret ble etablert i 1984 av det som den gang het Santalmisjonen, og er et tverrkulturelt studiesenter med fokus på internasjonalt arbeid og misjon.

Skolen har slitt med økonomisk underskudd og lave studenttall de siste årene.

I desember i fjor ble det vedtatt at skolen flyttes til menigheten Salem i Trondheim.

Les også
Uviss fremtid for Gå Ut Senteret
Les også
Gå Ut Senteret flyttes til TrondheimGå Ut Senteret
Les også
Skjebnedag for Gå Ut SenteretGå Ut Senteret