SAMME FOLKEGRUPPER: – Mange av de samme gruppene som vi jobber med ute, finnes også i Norge. De er midt i blant oss her, sier leder i NLM Utland, Hjalmar Bø (t.h). Både han og kollega Øystein Engås i NLM Norge ønsker mer fargerike fellesskap her til lands.

Etterlyser innvandrere

– Vi skulle gjerne jobbet med vårt eget ansikt i Norge. Vi er for hvite i våre sammenhenger, og spør oss selv hvorfor, sier Øystein Engås.

Som leder for hjemmearbeidet i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) ønsker han å se ulike nasjonaliteter og hudfarger representert i organisasjonens forsamlinger her til lands. I dag ser han knapt en eneste innvandrer.

– Det kan skyldes at vi er lutherske. De kristne innvandrerne er baptister, katolikker eller pinsevenner, sier Engås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjalmar Bø, leder for NLM Utland, supplerer:

– Mange av de samme gruppene som vi jobber med ute, finnes også i Norge. De er midt i blant oss her.

Pastorrolle

De to kollegene sitter på Bøs kontor som ligger på Fjellhaug, hovedkvarteret til NLM på Sinsen i Oslo. Begge har forståelse for at kristne som kommer til Norge etablerer seg i migrantmenigheter, og viser til at nordmenn i sin tid gjorde det samme da de emigrerte til USA.

Hjalmar Bø tror fraværet av en tydelig pastorrolle kan gjøre at bedehuset blir mindre attraktivt for nye landsmenn.

– De spør seg hvem som er leder her, sier han.

– Vi håper det ikke skyldes at vi ikke tar i mot på en god måte. Det er viktig at vi er kultursensitive, legger Engås til.

– Mer flerkulturelt

Til tross for at NLM ikke er sterkt representert i byene har gjenbruksarbeidet gitt en god kontaktflate med innvandrere. Tidligere misjonærer har dessuten engasjert seg i de samme folkegruppene hjemme.

– Norge er blitt mer flerkulturelt og vi opplever at vi må ha et utvidet misjonsbegrep hvor vi arbeider blant de samme folkegruppene både ute og her hjemme», sier Bø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Engås forteller at det blant en av folkegruppene allerede er laget en strategi både for Norge og utlandet. Av sikkerhetsårsaker kan han ikke være mer konkret, men forteller at regionale erfaringer er i ferd med å bli delt til inspirasjon for andre i landet.

– Det ligger mye kompetanse her som vi kan dra nytte av.

Utenlandssjefen viser til at flere tidligere misjonærer har gått inn i stillinger i Norge der de blant annet er flyktningkonsulenter og norsklærere for innvandrere. Det har gitt dem en bred kontaktflate.

– De har fått stillingene på grunn av kompetansen de har.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Antall misjonærer på vei opp igjenMisjon i NLM
Les også
«Vi har nesten mistet en hel generasjon»NLM Ung