Fersk misjonsgeneral drar på turné med rockeband
Den ene er prost og tidligere misjonær. Den andre er forfatter og musiker og har ikke trang til å misjonere. I vår skal de reise Norge rundt sammen.
TILGJENGELIG: Som leder i landsstyret er Helge Gaard kjent for misjonsfolket, men når han tiltrer i april, ønsker Det Norske Misjonsselskap at han også skal møte mennesker i randsonen av kirkelandskapet og være tilgjengelig for folk flest. Foto: Johanna Hundvin Almelid
TILGJENGELIG: Som leder i land
...
TILGJENGELIG: Som leder i landsstyret er Helge Gaard kjent for misjonsfolket, men når han tiltrer i april, ønsker Det Norske Misjonsselskap at han også skal møte mennesker i randsonen av kirkelandskapet og være tilgjengelig for folk flest. Foto: Johanna Hundvin Almelid
Del

I november kom nyheten om at prost Helge Gaard blir ny generalsekretær i NMS. Som leder i landsstyret er han kjent for misjonsfolket. Når han tiltrer i april, ønsker NMS at han også skal møte mennesker i randsonen av kirkelandskapet og være tilgjengelig for folk flest.

Trengte betenkningstid

– Folk går ikke mann av huse for å høre den nye generalsekretæren i NMS, og det blir ikke kø om han kommer på besøk. Håpet er at en slik turné kan skape større interesse for misjon på lang sikt, sier kommunikasjonsleder Martin Eikeland.

Gaard skal reise sammen med forfatter, poet og musiker Levi Henriksen og Babylon Badlands. Gaard har ingen kjennskap til bandet, men holder på med en bok Henriksen har skrevet.

– Da saken kom på bordet til landsstyret i høst, var landsstyret positive til idéen, men det slo meg ikke at jeg skulle være en del av den, sier han.

Levi Henriksen på sin side trengte litt betenkningstid da han ble spurt.

– Jeg er en fri mann og ingen misjonær, men jeg har aldri lagt skjul på at jeg er vokst opp i et pinsemiljø og har aldri tatt avstand fra det. Da jeg sa ja til å bli med, var det først og fremst fordi dette er en unik sjanse til å komme ut og spille over hele landet i sammenhenger vi ikke har besøkt tidligere. Vi utga nylig ny plate, så for oss er dette en glimrende mulighet til å presentere musikken vår, forteller han.

DOKUMENTAR: Levi Henriksen ser for seg at det nærmest kan bli litt «dokumentarfilmaktig» å reise rundt med den nye generalsekretæren. Foto: Mariam Butt/NTB Scanpix

Et bredt landskap

Den første konserten skal holdes i Nordlyskatedralen 23. april. På dagtid skal Gaard delta på ulike samlinger i regi av NMS. På kveldstid blir han med på konsert.

Turnéen skjer i samarbeid med NMS Gjenbruk. Det vil bli arrangert intimkonserter med Henriksen og bandet i disse butikkene. Generalsekretæren og musikeren kommer til å tilbringe mange timer på buss sammen.

Henriksen ser for seg at det nærmest kan bli litt «dokumentarfilmaktig» å reise rundt med den nye generalsekretæren.

– Vi må ikke glemme at Elvis og Jerry Lee Lewis hadde pinsebakgrunn og kom fra små menigheter. Rockemusikken oppsto egentlig fra gospelmusikken. Jeg håper vi blir gode venner underveis og at ikke bandet blir kastet ut på Finse, sier han, lett humoristisk.

Unik sjanse

– Hva håper du kan komme ut av samarbeidet med NMS?

– For meg som er best kjent som forfatter, er dette en unik sjanse til å vise meg fram som musiker. Jeg er interessert i å spille for absolutt alle mennesker. Noe av målet med konsertene er at folk skal gå hjem med en liten følelse av at verden er et litt bedre sted. Det høres kanskje litt platt og blasfemisk ut, men jeg håper at folk kan sitte igjen med en tanke av undring. Jeg har alltid likt å snakke om hvor jeg kommer fra og hvorfor jeg er som jeg er, sier han.

Hva kan vi gjøre?

Da det ble kjent at det ville bli et skifte av generalsekretær i organisasjonen, stilte kommunikasjonsavdelingen seg følgende spørsmål: Hva kan vi gjøre for å utnytte det at vi får en ny leder?

Turnéen er svaret på det spørsmålet.

– Der vanlige folk er, der vil vi også være. Det betyr ikke at NMS ikke skal være en misjonsorganisasjon, men vi ønsker å være i det rommet der folk har en spørrende tilnærming til tro og misjon, sier Eikeland.

Han beskriver Henriksen som en spennende forfatter og tenker at han har et viktig budskap å formidle.

– Hvor mye kommer dette til å koste?

– Kostnadsrammen er på like over en million kroner, men det ligger store inntekter i prosjektet. Vi har tro på at vi skal få en del inn i billettinntekter. Vi har søkt Kulturrådet om midler og jobber med sponsoravtaler. Jeg tror ikke dette kommer til å bli så dyrt for oss på kort sikt, sier Eikeland.

Skape blest

Helge Gaard tror turnéen kan bli en god måte å skape blest om misjon på ut over de «indre kretsene» som kjenner dem godt fra før. Han tror det blir vemodig å slutte som prost.

– Jeg kommer til å savne det å være i en aktiv prestetjeneste. Samtidig gleder jeg meg til å ha kontakt med den verdensvide kirken, samarbeidspartnerene våre og alle de gode prosjektene som NMS får være med på. Det blir spennende, sier han.

babylon badlands,det norske misjonsselskap,helge gaard,levi henriksen,martin eikeland,nms,nms gjenbruk,helge s. gaard